Beademen via ‘rietje’ bij verstikking
MAASTRICHT – Onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (Maastricht UMC+) hebben een methode ontwikkeld om in noodgevallen, als er sprake is van een blokkade van de luchtweg, een patiënt te kunnen te beademen door een kleine canule (vergelijkbaar met een dun rietje).
Dat maakte het ziekenhuis gisteren bekend. De canule wordt via een prikje in de hals in de luchtpijp gebracht, waarna er niet alleen zuurstof naar binnen wordt geblazen, maar ook de uitademing door zuigen gesteund kan worden. Het nieuw ontwikkelde apparaat, met de naam Ventrain, is simpel met de hand te bedienen en kan ook op straat door een ambulanceverpleeg- kundige gebruikt worden.
Anesthesioloog/onderzoeker dr. Dietmar Enk is al enkele jaren met anderen bezig met het ontwikkelen van deze beademingstechniek, officieel Expiratory ventilation assistance of EVA genoemd. „In feite omzeil je met deze methode van beademen een stukje van de luchtweg”, verklaart Enk. „Dat kan nodig zijn als de mond door welke oorzaak dan ook niet open kan, of als er een tumor of zwelling in de keel zit, of bij traumaslachtoffers.”
Enk wilde een apparaat ontwikkelen dat overal gebruikt kan worden en zocht de oplossing in simpele technieken. „Mij is ooit verteld dat beademen door een rietje onmogelijk is. Daardoor werd ik juist geprikkeld om te bewijzen dat het toch kan. Op enig moment viel het kwartje en was het idee geboren.”