Boze oppositie: Geen debat voor spek en bonen
DEN HAAG (ANP) – ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA hebben maandag in de Tweede Kamer enige tijd geweigerd te vergaderen over infrastructurele projecten. Ze voelden zich voor het blok gezet door een CDA-voorstel om op de lange termijn nu vast minstens 4 miljard euro te reserveren voor zeventien projecten buiten de Randstad.
Volgens de oppositiepartijen is dat „schaamteloze lijstje” (Ineke van Gent, GroenLinks) voor regioprojecten een „miljardenmotie” die zwaar drukt op het budget. Ook zat het ze niet lekker dat dit voorstel afgelopen week zonder enige aankondiging werd ingediend aan het einde van de tot in de kleine uurtjes durende begrotingsbehandeling. En dat terwijl alle wensen voor projecten voor weg, water en spoor pas maandag aan de orde zouden moeten komen.
PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie voelden zich buitenspel gezet, doordat VVD en PVV het CDA-plan steunden. Arie Slob (ChristenUnie) gaf namens de betrokken partijen aan dat hij een open debat wilde waarin alle projecten besproken zouden kunnen worden en „geen bezigheidstherapie”. „We staan eigenlijk helemaal klem door die claim van ongeveer 7 miljard euro op de beperkte financiële middelen. We willen een gelijk speelveld en dat kan niet als er zo’n claim boven de markt hangt”, aldus Slob bij aanvang van het elf uur durende overleg.
Het debat begon maandag, drie kwartier te laat, alsnog nadat CDA-Kamerlid Sander de Rouwe had gezegd dat hij zijn gewraakte voorstel aanhield en had beloofd open te staan voor alle mogelijke andere wensen en het oordeel van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur). Hij gaf aan dat hij met zijn motie slechts wilde voorkomen dat alle aandacht zich op de Randstad zou richten. De bewindsvrouw zei tijdens de begrotingsbehandeling al dat ook de regio’s de komende jaren voldoende aandacht krijgen, maar waarschuwde dat er omwille van het geld wel keuzes zullen moeten worden gemaakt.