Opinie

Minder vlees eten snelste weg om klimaat te redden

Het meest effectieve wapen in de strijd tegen klimaatverandering is minder vlees eten, betoogt Johanna Stadler.

6 December 2010 09:50Gewijzigd op 14 November 2020 12:47
Foto RD
Foto RD

Tot vrijdag praten afgevaardigden uit tal van landen in het Mexicaanse Cancun met elkaar over de strijd tegen klimaatverandering. De verwachtingen zijn niet hooggespannen, gezien de voorgaande conferenties. De discussie zal gaan over de bekende onderwerpen: industrie, transport en energie.

Deze factoren beïnvloeden de klimaatverandering echter minder dan onze eetgewoonten doen. Maar opnieuw is dit geen punt van gesprek. In de publieke discussie over oorzaken en oplossingen voor klimaatverandering wordt de consumptie van dierlijke producten zoals vlees, melk en eieren vrijwel genegeerd. Bijna niemand is zich bewust van het feit dat vlees klimaatveranderaar nummer één is.

In een in 2006 gepubliceerd rapport heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) de belangrijkste factoren van de menselijke bijdrage aan broeikasgassenuitstoot op een rij gezet. De uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide, methaan en lachgas veroorzaakt door het houden van dieren en de productie van gewassen voor diervoer bedraagt 18 procent van het totaal, meer dan de uitstoot door transport. Voor een groot deel wordt die uitstoot veroorzaakt door het vrijmaken van land door vuur of begrazing en door het groeien van gewassen.

De FAO heeft de hoeveelheid CO2 die opgenomen had kunnen worden door de verloren wouden niet in beschouwing genomen, ondanks het feit dat 70 procent van het regenwoud verwoest is om begrazing en diervoerproductie mogelijk te maken. In een rapport van het World Watch Instituut (WWI) is dit wel meegerekend. Volgens het WWI is dierlijke productie verantwoordelijk voor 51 procent van de klimaatverandering veroorzaakt door mensen.

Statistisch gezien consumeren we gemiddeld zes porties vlees per persoon, per week. Voedingsdeskundigen raden echter aan om niet meer dan 2 à 3 porties per week te eten. Dat betekent dat we twee keer zo veel consumeren als aangeraden wordt. Dit is niet alleen slecht voor onze gezondheid en voor miljoenen dieren, en het is ook verantwoordelijk voor de grootste menselijke bijdrage aan klimaatverandering.

Het eten van vlees is de grootste factor in de menselijke bijdrage aan klimaatverandering en biedt ook nog eens de makkelijkste oplossing zonder te hoeven investeren in nieuwe technologieën. Minder vlees eten doet meer voor het klimaat dan alle andere maatregelen zouden kunnen. Als mensen hun vleesconsumptie niet willen minderen of beëindigen vanwege dierenwelzijnredenen, laten ze het dan doen om het milieu te redden.

De auteur is directeur van Vier Voeters, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van dieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer