Politiek

Marcouch flirt met parlementair onderzoek

HILVERSUM (ANP) – De verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld op het gebied van drugs zou je parlementair kunnen onderzoeken. Dat zei Tweede-Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) zaterdag in het TROS-programma Kamerbreed (Radio 1).

4 December 2010 12:23Gewijzigd op 14 November 2020 12:46
Marcouch. Foto ANP
Marcouch. Foto ANP

In welk vat hij zo’n onderzoek zou willen gieten maakte hij niet expliciet. „Ik werp gewoon deze vraag op”, stelde de volksvertegenwoordiger. De voormalig politieman reageerde met zijn opmerking op de drugsproblemen die de afgelopen week in Brabantse steden stevige vormen aannamen.

Volgens de PvdA’er gaat het ook op het gebied van softdrugs „echt om georganiseerde misdaad”. Vanuit zijn vroegere baan bij de politie herkent hij alle symptomen. „Het gebruik van softdrugs is jarenlang geromantiseerd. We moeten dat echt beter reguleren.”

In hetzelfde radioprogramma was ook CDA’er Sabine Uitslag te gast. Zij vond de suggestie van Marcouch getuigen van te positieve ideeën over de „maakbaarheid” van een Nederlandse oplossing voor het probleem. „Het drugsprobleem is heel groot en wij zijn heel klein”, hield ze de PvdA’er voor. De PvdA-aanpak zorgt volgens haar voor versnippering van het probleem. „We moeten het juist mondiaal aanpakken en om te beginnen binnen Europa bestrijden.”

Van Uitslag is bekend dat ze op het gebied van softdrugs een steviger mening heeft dan de CDA-lijn. „Het is troep. De THC-waarde (roesverwekkende waarde) van die drugs is heel hoog. De softdrugs worden steeds harder en zijn veel te makkelijk te verkrijgen. Alsof het niet schadelijk is. We moeten de shovel afsturen op alle coffeeshops.”

Uitslag werkte vroeger als verpleegkundige en heeft met eigen ogen gezien hoe slecht softdrugs kunnen uitpakken. „Ik heb in de psychiatrie gewerkt en zag daar eens hoe een jongen binnenkwam die helemaal gek was geworden door het roken van een jointje. Hij zag waanbeelden en wilde zijn dreadlocks in het stopcontact steken.”

Volgens Uitslag wordt, ook door het systeem van coffeshops, te veel reclame gemaakt voor softdrugs. Kinderen zouden daardoor naar het moment verlangen dat ze oud genoeg zijn om die drugs te mogen kopen. De CDA-politica acht dat niet nodig en wil dat het wervende effect wordt weggenomen. „Als je geen weet hebt van pindakaas, dan wil je ook geen pindakaas”, maakte ze in het programma als vergelijking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer