Rutte vindt WikiLeaks schadelijk maar boeiend
DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte noemt het openbaren van documenten van Amerikaanse diplomaten door WikiLeaks schadelijk voor de internationale diplomatie, maar tegelijk begrijpt hij dat het grote publiek dat „de roddels en observaties over buitenlandse leiders ongelooflijk boeiend vindt”. Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.
Hij zei dat het heel lastig is in het diplomatieke verkeer normaal te communiceren als vertrouwelijke stukken uitlekken. „De schade is enorm, maar ik kan niet overzien of er juridische grenzen zijn overschreden.” Begrip voor het nieuwsgierige publiek heeft Rutte wel. „Ik zit natuurlijk ook te kijken: wat vinden die Amerikanen dan precies van die en die. Allemaal erg boeiend.”
Rutte wil geen moreel oordeel vellen over Wikileaks-baas Julian Assange. „Ik zeg niet dat wat hij doet verwerpelijk is, maar de schade is enorm. Maar het feit dat iemand dingen naar buiten brengt is op zichzelf nog niet juridisch strafbaar, dat zul je moeten bekijken in de context van wat hij naar buiten heeft gebracht. Dat kan ik niet overzien, noch voor de Nederlandse, noch voor de Amerikaanse wetgeving.”
Rutte wilde niet ingaan op de vraag of Assange kans zou maken als hij in Nederland politiek asiel zou aanvragen. „Ik zou die voorstellen eerst heel goed willen bekijken. Het gaat me nu een stap te ver om ja of nee te zeggen.” Rutte zou dan eerst de juridische context willen bekijken van de strafbare feiten en hoe die zich verhouden met het Nederlands recht.
Over Nederland is op Wikileaks nog weinig naar buiten gekomen, maar minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zit er met zijn departement volgens Rutte bovenop, om berichten onmiddellijk te kunnen analyseren. Bang voor gênante uitlatingen van Nederlandse diplomaten is hij niet. „Onze diplomaten zijn opgeleid om uitsluitend in de meest neutrale, objectieve en correcte termen te spreken.”
De premier zag ook nog een positief punt aan de wereldwijde commotie rond de gelekte vertrouwelijke Amerikaanse documenten. „Goed nieuws voor de Nederlandse ict-sector want het blijkt dat er nog veel geld te verdienen is met het beveiligen van dit soort systemen.”