Vaker gehoortumor bij mobiele veelbellers
TOKIO – Voor de derde keer blijkt uit onderzoek dat regelmatig gebruik van de mobiele telefoon het risico op een gehoortumor mogelijk verhoogd.
Japanse onderzoekers vonden dat mensen die langer dan twintig minuten per dag mobiel bellen een drie keer hoger risico hebben op een tumor van de gehoorzenuw, een zogeheten acoustisch neuroom, dan personen die dit niet doen, zo blijkt uit een recent verschenen publicatie in het tijdschrift Bioelectromagnetics. Bij mensen die korter dan twintig minuten per dag bellen, vonden de onderzoekers geen verhoogd risico.
De Japanners gingen te rade bij 787 mensen bij wie keel-neus-en-oorartsen of neurologen een tumor van de gehoorzenuw hadden vastgesteld. Op basis van vragenlijsten inventariseerden de onderzoekers het gebruik van mobiele telefoons gedurende maximaal vijf jaar voorafgaand aan het ontstaan van de tumor.
De onderzoekers gingen daarbij zorgvuldig te werk en gingen onder meer na hoelang de deelnemers per dag belden en hoe ze de telefoon daarbij doorgaans vasthielden: links of rechts aan het hoofd.
Hoofdonderzoeker Naohito Yamaguchi staat kritisch tegenover het gevonden verband, zo bleek uit wat hij eerder schreef naar aanleiding van een andere studie. Mede daarom keek hij ook in deze studie goed naar het effect van verstorende factoren, zoals een falende herinnering.
Deze factoren waren ook nu aanwezig, maar Yamaguchi laat weten dat het gevonden hogere risico op een tumor van de gehoorzenuw zich daardoor toch niet geheel laat verklaren. Hij houdt er daarom rekening mee dat de hogere kans op een acoustisch neuroom door mobiel bellen reëel is.
Acoutische neuromen, ook wel brughoektumoren genoemd, groeien op de gehoorzenuw en kunnen leiden tot gehoorverlies, het optreden van fluittonen, duizeligheid of evenwichtsstoornissen. De tumor kan het beste operatief worden verwijderd. Soms wordt gekozen voor bestraling, zoals stereotactische radiochirurgie, met een zogeheten gamma knife.
Onder meer in 2004 bleek ook uit Zweeds onderzoek een verband tussen langdurig mobiel bellen en het optreden van tumoren van de gehoorzenuw. Critici weten de uitkomsten echter aan verstorende factoren waardoor zij de uitkomsten met een korrel zout namen.
In 2007 meldden epidemiologen uit vijf Europese landen in The International Journal of Cancer een statistisch significante toename van 40 procent in het aantal gliomen, kwaadaardige hersentumoren waarvoor geen genezende behandeling beschikbaar is. Het verhoogde risico werd gevonden bij mensen die meer dan tien jaar mobiel hadden gebeld. Hun melding was gebaseerd op onderzoek in Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden en Engeland onder 1521 patiënten met een glioom en 3300 controlepersonen.