Opinie

sIKN wil kerkomroep op maat

De indruk kunnen ontstaan dat de sIKN heeft stilgezeten. Niets is volgens W. Drooger

9 May 2003 16:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

minder waar. Omdat er geen pasklare oplossing was, heeft de sIKN een beleid ontwikkeld waarin meerdere oplossingen mogelijk zijn. Dit is nodig gebleken omdat bestaande oplossingen technisch, financieel of met betrekking tot regelgeving niet algemeen toepasbaar zijn.

De sIKN werkt aan oplossingen die landelijk inzetbaar, technisch realiseerbaar maar vooral ook financieel aantrekkelijk (de reden van het bestaan van de sIKN) zijn. Hierbij wordt gewerkt met geselecteerde leveranciers. Dit omdat van deze leveranciers wordt verwacht dat ze een goed product bieden, dat over een lange termijn te leveren is en dat samengaat met goede, langlopende service.

Dat Van der Stoel positief staat tegenover de oplossingen via internet is vanzelfsprekend, omdat Van der Stoel zelf commerciële activiteiten op dit gebied ontplooit. Dit verklaart mogelijk ook waarom hij kritisch, te kritisch, staat tegenover oplossingen via de kabel en de ether.

Als dé belangenbehartiger voor kerktelefoon in Nederland spreekt de sIKN met de kabelmaatschappijen. Dat er na drie jaar resultaten worden bereikt, is geen reden om negatief te doen. Integendeel, dit is een belangrijke stap voorwaarts. De kabelmaatschappijen zullen kerktelefoon onderbrengen binnen hun dienstenpakket in het kader van maatschappelijk ondernemen, iets waar ook vanuit de politiek op is gewezen.

Dat de oplossing via de ether nadelen heeft, is bekend. Dit is de reden waarom de sIKN eerst proeven uitvoert om het kwaliteitsniveau binnen de gegeven omstandigheden zo hoog mogelijk te laten zijn. Omdat deze oplossing financieel aantrekkelijk is, wil de sIKN deze verder uitwerken.

De sIKN wil geen nieuw monopolie, integendeel. De sIKN heeft zelf een centraal netwerk gerealiseerd om een monopolie van een leverancier te voorkomen en om de continuïteit te kunnen garanderen. Dit netwerk kan de benodigde diensten bieden zonder winstoogmerk. De sIKN wil juist een open netwerk, waarop producten van leveranciers (ook niet-geselecteerde) worden toegelaten. Vanzelfsprekend zullen die producten dan wel moeten voldoen aan de gestelde technische eisen. Deze eisen zijn vrij verkrijgbaar, ze kunnen zo van de internetsite worden gedownload.

De sIKN heeft maar één doel, en dat is een goed en goedkoop alternatief voor kerktelefoon dat kan steunen op verschillende technieken, zodat een situatie als nu met KPN niet meer kan ontstaan. Hiervoor werkt sIKN samen met leveranciers van wie te verwachten is dat ze ook op langere termijn kunnen leveren en een goede service bieden.

De auteur is penningmeester van sIKN, de interkerkelijke stichting die met subsidie van de overheid werkt aan oplossingen voor het kerktelefoonprobleem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer