Politiek

En hup, wéér een antichristelijk voorstel

DEN HAAG – D66 heeft –en dat is een understatement– nooit veel met het christelijk geloof gehad. Maar het achterliggende jaar lanceerde de partij wel héél veel voorstellen die Nederland tot een volstrekt seculier land willen maken.

Redactie politiek
2 December 2010 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 12:44
Pechtold. Foto ANP
Pechtold. Foto ANP

„D66 heeft last van een antichristelijk imago en heeft dat aan zichzelf te wijten”, zei het Leidse D66-raadslid Van Meenen dinsdag in deze krant. Alsof hij de analyse van Van Meenen nog eens krachtig wilde onderstrepen, lanceerde zijn partijgenoot, het Tweede Kamerlid Schouw, de dag daarop meteen wéér een plan dat bij het christelijk volksdeel bijzonder slecht valt. Schouw kondigde aan in het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken voor te zullen stellen de Zondagswet af te schaffen. Hoezo op zondag tot 13.00 uur geen openbare bijeenkomsten organisteren tenzij ze religieus van aard zijn? Ouderwetse regel, toch? Gauw schrappen, alstublieft.

Het voorstel van Schouw past naadloos in een reeks van antichristelijke plannen die D66 het achterliggende jaar in de politieke markt zette. Een kort overzicht:

In maart dit jaar kondigden D66 en GroenLinks aan de Winkeltijdenwet sterk te willen liberaliseren. Eigenlijk zijn er geen landelijke regels nodig om winkels te verbieden op zondag open te zijn, vinden beide partijen. Gemeenten zijn mans genoeg om zelf te bepalen of winkels op zondag gesloten, deels gesloten of geheel open mogen zijn. Het wetsvoorstel is inmiddels door de Kamer in behandeling genomen. Cruciaal is hoe de PVV-fractie zich gaat opstellen. Omdat er in het gedoogakkoord niets is opgenomen over de Winkeltijdenwet is het officieel een vrije kwestie.

Eveneens bij de Kamer in behandeling is de initiatiefwet van D66 om de strafbaarstelling van smalende godslastering uit de wet te halen. In principe bestaat daarvoor een Kamermeerderheid. De VVD is echter, onder meer uit coalitieoverwegingen, bezig zich van dit wetsvoorstel te verwijderen. Als ook de PVV haar steun aan dit wetsvoorstel gaat onthouden –wat gezien de huidige politieke krachtsverhoudingen niet geheel ondenkbaar is–, zal dit initiatief, althans in deze kabinetsperiode, stranden.

Al jarenlang is het de partij van Pechtold een doorn in het oog dat er in de Algemene weg gelijke behandeling (AWGB) een bepaling is opgenomen, de zogeheten enkelefeitconstructie, die orthodox-christelijke scholen de mogelijkheid lijkt te bieden homoseksueel levende sollicitanten of docenten te weren of te ontslaan. Deze zomer diende Kamerlid Van der Ham daarom een initiatiefwet in om de enkelefeitconstructie te schrappen. Ook de handtekening van coalitiepartij VVD staat onder deze initiatiefwet. Alleen de drie christelijke partijen zijn tegen het voorstel.

In het Kamerdebat over de begroting van de Koning lanceerde partijleider Pechtold recent nog enkele ideetjes om manifestaties van het christelijk geloof uit het publieke leven weg te halen. In een door hem ingediende motie vroeg hij het kabinet de zinsnede „Wij, Beatrix, bij de gratie Gods”, te vinden in de aankondiging van elke wet, en de frase waarmee welke wet aan de Kamer wordt aangeboden („Hiermee bevelen wij u in Godes heilige bescherming”) voortaan niet meer te gebruiken. „Volkomen achterhaald”, oordeelde hij. Hetzelfde geldt volgens hem voor de zogeheten bede in de Troonrede. Toen de Kamer vorige week over de motie stemde, bleken 67 Kamerleden voor en 83 Kamerleden (PVV, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP) tegen te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer