Economie

„Eurocrisis brengt landen bij elkaar”

SINGAPORE (ANP/RTR/AFP) – De crisis in de eurozone brengt Europese landen dichter bij elkaar. De indruk van chaos in Europa en een dreigende ineenstorting van de euro klopt dan ook niet. Dat zei de baas van het reddingsfonds voor de eurolanden, Klaus Regling, woensdag tijdens een bezoek aan investeerders in Singapore.

1 December 2010 14:04Gewijzigd op 14 November 2020 12:43
Klaus Regling in 2005. Foto EPA
Klaus Regling in 2005. Foto EPA

„EU-lidstaten komen steeds dichter bij elkaar in reactie op de crisis”, aldus het hoofd van de Europese Financiële Stabiliteits Faciliteit. „Europa heeft de afgelopen maanden stappen genomen om de overheidsschulden aan te pakken en heeft laten zien dat het de euro wil beschermen.”

Het reddingsfonds is met 440 miljard euro volgens Regling groot genoeg. Hij verwacht dat het fonds in januari de eerste obligaties ter waarde van 5 tot 8 miljard euro zal uitgeven, om het geld op te halen dat kan worden gebruikt om Ierland van noodkredieten te voorzien.

Het grootste deel van de obligaties zal waarschijnlijk in Europa worden geplaatst, hoewel er ook significante belangstelling is van investeerders in Azië en het Midden-Oosten, stelde hij. De hoge waardering (AAA) die het fonds van kredietbeoordelaars kreeg, komt volgens de Duitser niet in gevaar, zelfs niet als het fonds alle toegezegde middelen moet aanwenden om getroffen eurolanden bij te staan.

Regling benadrukte dat geen enkel land van plan is de eurozone te verlaten.

Ook de Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, was dinsdag vol lof over de Europese vastberadenheid om de euro te redden. „De Europeanen hebben zondag overdag en ‘s nachts laten zien dat ze duidelijk verenigd, vastberaden en betrokken zijn bij de verdediging van hun munt en hun monetaire unie”, aldus de minister.

Zij wees daarbij op het besluit om het huidige, tijdelijke, noodfonds een permanent karakter te geven. Banken en andere investeerders vrezen dat zij daardoor in de toekomst mee moeten betalen aan de reddingoperaties voor landen die in financiële nood komen.

„We zullen zo vaak als nodig is moeten uitleggen dat dit een manier is om een mechanisme in te stellen dat lijkt op dat van het Internationaal Monetair Fonds”, zei Lagarde over deze zorgen. „Het is geen bedreiging, het is een middel om met crisissituaties om te gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer