Veiligheidsrisico’s teruggedrongen
Gemeenten, provincies, rijksoverheid en het bedrijfsleven zijn redelijk op gang om een beter veiligheidsbeleid op te tuigen. Van de 161 actiepunten om de veiligheidsrisico’s terug te dringen, zijn er 135 uitgevoerd.
Dat staat in de eindrapportage die minister Remkes van Binnenlandse Zaken donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De actiepunten zijn opgesteld naar aanleiding van onderzoek van de commissie-Oosting naar de vuurwerkramp in Enschede en de commissie-Alders naar de nieuwjaarsbrand in Volendam.
Kern van het vernieuwde veiligheidsbeleid is dat minder gedoogd wordt en er meer controles komen op de regels. Ook moeten de overheidsorganisaties beter met elkaar samenwerken.
De resterende actiepunten worden het komende jaar gerealiseerd. Het gaat onder meer om de aanpassing van de arbeidsomstandigheden, het bouwbesluit en het zoeken naar een locatie waar vuurwerk kan worden getest. Diverse ministeries zijn nog hiermee bezig. Een speciale werkgroep zal dit coördineren.
Het kabinet heeft een wetsvoorstel kwaliteitsbevordering veiligheidsbeleid opgesteld. Daarin worden veiligheidsregio’s ingesteld en worden aan gemeenten en provincies meer eisen gesteld om risico’s te voorkomen en rampen te bestrijden. De Tweede Kamer moet het voorstel nog behandelen.