Eigen straatje schoon
Gaat u volgend jaar weer op vakantie naar Zwitserland? Zou ik niet doen. Zondag stemde de meerderheid van de Zwitsers in een referendum voor het voorstel van de Zwitserse Volkspartij om niet-Zwitsers automatisch het land uit te zetten bij een veroordeling. Met deze discriminerende maatregel plaats het schone Alpenlandje zich in de rij van verdachte staatjes die je als beschaafd mens moet mijden. Bovendien: wie zegt dat je in zo’n vreemdelingvijandig land nog veilig bent als buitenlandse toerist?
Ik maak me geen illusies: een oproep om de Zwitsers af te straffen is bij voorbaar gedoemd te mislukken. Hordes rijden jaarlijks richting de Alpen om daar als toerist enkele weken de nodige franks te spenderen. Zwitserland staat in onze gezindte bekend als verantwoord vakantieland en dat imago krijg je er niet zomaar uitgeveegd.
Wij behoudende Nederlanders herkennen kennelijk iets in die Zwitsers. Ze zijn –net als wij, denken we– netjes, zuiver, schoon en ordelijk. Maar dan vergeten we dat zulke kwaliteiten in potentie ook altijd iets boosaardigs hebben – vooral als politici ze gaan bezigen. Want wie zijn omgeving schoon en ordelijk wil hebben moet op zoek naar iemand die je daarbij in de weg zit, en vooral populistische politici hebben die meestal snel gevonden in de gedaante van de ander, de vreemdeling.
Christenen zijn, net als Zwitsers, doorgaans nette burgers, dat is zeker. Maar burgers zijn per definitie nog geen goede christenen. Zo is ”het eigen straatje schoon” het eerste wat bij een burgerman of -vrouw als plicht opkomt; bij een christen zal dat toch het laatste zijn wat hem of haar drijft. ”Geen vuile handen maken” is nog zo’n nette burgerplicht, en ook die werpt een christen verre van zich. Actievoeren en demonstreren hebben we ook als ”christenen vreemd” aan de kant geschoven, en we hebben daar een reeks aan smoezen ter verdediging voor klaarliggen: voor je het weet ben je werelds, aardsgericht of gezagsondermijnend bezig.
Intussen schreeuwt deze wereld om publiek protest – ook en vooral door christenen. Waarom tijdens advent wel devoot op het stadhuisplein gezamenlijk kerstliederen zingen, maar publiekelijk zwijgen als bepaalde bedrijven of landen de morele orde tergen? Wat te denken van de hoogst onzedelijke en vrouwonterende reclamecampagne ”Shameless” van het chique nettepakkenbedrijf Suit Supply? Hoeveel nette burgermannen lopen niet in pakjes van dit bedrijf? Waarom spreken christenen en andere beschaafde Nederlanders niet collectief af dat ze deze winkels gaan boycotten? Niet zwijgzaam door weg te blijven, maar demonstratief door het personeel dat te laten weten. Het mobiliseren van medestanders is dankzij internet geen enkel probleem meer.
Wat nog wel problematisch is? Onze laksheid. Omdat het normen-en-waardendebat in Nederland is mislukt, en onze CDA/VVD/PVV-regering uit arren moede de politie opdracht heeft gegeven die normen er dan maar met de knuppel in te slaan, ligt hier een taak voor christenen: op een wezenlijkere manier beschaving weer aan de orde stellen.
Waarom geen demonstraties voor de Chinese ambassade? China heeft bloed aan zijn handen vanwege het terugsturen van Noord-Koreaanse vluchtelingen naar hun land. Daar verdwijnen deze vaak moedige mensen voor jaren in een strafkamp, of ze worden geëxecuteerd. In Zuid-Korea doen christenen zoiets wél – onder de bezielende leiding van de arts Norbert Vollertsen en ds. Tim Peeters.
Waarom wij niet? Zijn wij christenen te druk met onszelf, en zijn wij met onze handen voor de ogen alvast maar weggekropen, bang als we zijn voor de klappen die we als minderheid mogelijk gaan oplopen? Of speelt de mentaliteit van het ”eigen straatje schoon” ons parten? In beide gevallen is een stevige uitbrander op zijn plek. Is het niet vanwege gebrek aan geloofsvertrouwen, dan wel vanwege burgerlijke arrogantie een christen onwaardig.
Reageren aan scribent? buza@refdag.nl