Consument

Mariëlle kookt kaas-uitaart

Soms, heel soms kom ik bij Lidl. Dit keer ging het zo: mijn zoontje begon zijn middagslaapje in de auto, net toen we bijna thuis waren. Ik besloot snel een winkel in te rennen, want alles is beter dan zoonlief wekken en een lange middag vol chagrijn. Het werd Lidl, dan kon ik vanuit het raam precies mijn auto zien. Tussen haastige blikken naar buiten door ontwaarde ik in de kaaskoeling cheddar. Geen oranjegekleurde kleefkaas, zoals meestal, maar met het veelbelovende opschrift ”15 maanden gerijpt”. Vierhonderd gram, 3,49 euro. Perfect.

26 November 2010 17:32Gewijzigd op 14 November 2020 12:40Leestijd 3 minuten

Pas toen ik de vacuümverpakking al open had, realiseerde ik me dat ik nog drie soorten kaas had liggen. Dus maakte ik die week hartige taart met kaas. Een met cheddar en een met manchego, een Spaanse schapenkaas. Die laatste heeft een uitgesproken smaak, zeker in combinatie met de ansjovis. Voor de liefhebber dus.

O ja, zoontje werd kort na het avontuur goedgehumeurd wakker. „Bie, bie!” riep hij toen hij de cheddar zag. En wat bleek? Hij lust niet alleen brie, maar ook echte cheddar. Dank, Lidl. Ik kom vaker.

Ingrediënten

  • 600 g uien, in ringen

  • 1 beschuit

  • 4 eieren

  • 100 ml melk

  • Voor het deeg: 200 g bloem, halve tl zout, 1 tl bakpoeder, 100 g kwark, 50 ml melk, 500 ml zonnebloemolie

  • Vulling 1: 2 tomaten (in partjes), 150 g cheddar (kaas, geraspt), witte peper, olie

  • Of vulling 2: blikje ansjovisfilet in olie, 100 g manchego (kaas, geraspt), 50 g zwarte olijven (in ringen)

Bereiding

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een soepele bal. Verpak die in aluminiumfolie en laat minstens een halfuur rusten in de koelkast.

Vet een vlaaivorm van 30 centimeter doorsnede dun in met boter. Sla het deeg met de handpalm tot een platte koek, leg die in de vlaaivorm en werk het deeg met de vingers tegen bodem en randen, zodat de hele vorm bekleed is. Verkruimel de beschuit over de bodem.

Vulling 1: Doe de ansjovis met de olie in een grote koekenpan. Fruit de uien op laag vuur in ongeveer een kwartier zacht. Klop de eieren en de melk erdoor. Giet het mengsel in de vorm. Bestrooi met de cheddar met met witte peper. Leg de partjes tomaten in waaiervorm op de taart.

Vulling 2: Verhit wat olie in een grote koekenpan. Fruit de uien op laag vuur in ongeveer een kwartier zacht. Klop de eieren en de melk erdoor. Giet het mengsel in de vlaaivorm. Bestrooi met de manchego en verdeel de olijven over de taart.

Bak de taart 30 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden Celsius.

Reageren aan scribent? marielle@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer