Gezondheid

Zwangerschapsmisselijkheid/ schimmeltong/ suiker en vitamine/ vetrand bij oog

Waardoor ontstaat zwangerschapsmisselijkheid? Wat kun je zelf doen om deze klachten te verlichten?

26 November 2010 17:14Gewijzigd op 14 November 2020 12:40

Vermoedelijk speelt het hormoon hCG een rol bij het ontstaan van zwangerschapsmisselijkheid. Van de zwangere vrouwen heeft 60 tot 80 procent er in bepaalde mate last van. Veel vrouwen hebben vooral ’s ochtends last van misselijkheid en/of braken. Na de eerste drie tot vier maanden is de misselijkheid meestal over. Tips tegen misselijkheid:

  • Drink en eet direct iets bij het wakker worden, dus nog vóór het opstaan.

  • Regelmatig kleine porties eten helpt vaak tegen de misselijkheid.

  • Drink met regelmaat kleine beetjes, zeker als de misselijkheid gepaard gaat met braken, maar vermijd grote hoeveelheden tegelijk.

  • Vermijd koolzuurhoudende dranken.

  • Eet niet te vet of te gekruid.

  • Kom niet plotseling overeind.

Neem contact op met je verloskundig zorgverlener als je weinig tot niets meer binnenhoudt, als je minder plast of als je veel afvalt. Ook in de laatste maanden van de zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid. Dit komt vooral doordat de baarmoeder tegen de maag drukt. Eet dan kleine maaltijden. Gebruik liever zes keer per dag een kleine maaltijd dan drie keer een bord vol.

P. H. Bremmer, verloskundige


Al enkele weken heb ik last van een droge, branderige en wit beslagen tong. Ik merk ook dat mijn smaak minder is. Gaat zoiets vanzelf over?

Dit lijkt op een schimmeltong. Vaak ontstaat dit probleem na een antibioticakuur. De bacterieflora wordt dan onderdrukt, waardoor schimmels de kop kunnen opsteken en de tong wit uitslaat. Bij baby’s noemen we dit spruw. Gebeurt het op oudere leeftijd zonder dat er antibiotica zijn gebruikt, dan is verder onderzoek nodig. Virusinfecties kunnen een oorzaak zijn, maar ook ernstige aandoeningen zoals kanker moeten worden uitgesloten.

Daar de smaakpapillen die op de tong liggen door de schimmel worden aangetast, is de smaak weg. Dit verdwijnt geleidelijk aan na behandeling met antischimmelmiddelen. Deze zijn te verkrijgen via de huisarts.

J. P. Peters, huisarts


Vroeger hoorde ik: suiker haalt de vitamines uit het eten, Doet suiker iets met bijvoorbeeld vitamine C?

Wat u vroeger heeft gehoord, bevat een kern van waarheid. Suiker neemt vooral vitamine B weg; weliswaar niet uit het eten, maar uit het lichaam. Bij de afbraak van glucose zijn namelijk vrijwel alle B-vitamines nodig. Hoge suikerconsumptie kan tot tekorten leiden. Met ons huidige consumptiepatroon ligt dit eerder voor de hand dan 45 jaar geleden.

Suikerconsumptie heeft geen invloed op de overige vitamines, dus ook niet op het in fruit aanwezige vitamine C.

Omgekeerd wel. Uit onderzoek bij diabetespatiënten blijkt dat de inname van vitamine C de bloedsuikerspiegel in gunstige zin verlaagt.

J. H. Baan, huisarts


Ik heb witte vetranden boven en onder de ogen. Is er een verband tussen het regelmatig gebruik van prednison/cortisol en deze aandoening?

Bij uw omschrijving denk ik aan wat in medische termen ”anthelasmata” worden genoemd. Dit zijn ophopingen van cholesterol in bultjes rond de ogen. Dit kan samenhangen met een hoog cholesterol- of vetgehalte in bloed, maar dat hoeft niet. Wel is het goed om het cholesterol- en vetgehalte een keer te laten controleren. Er is geen bekende relatie met prednison of cortisol.

Xanthelasmata zijn onschadelijk en het is dan ook niet nodig om ze te behandelen. Als het erg ontsierend is kan de oogarts of dermatoloog ze aanstippen met azijnzuur, maar dit geeft lang niet altijd blijvend resultaat.

Dr. M. den Heijer, internist-endocrinoloog

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer