Vakbond naar rechter tegen ontslagen KLM
FNV Bondgenoten stapt desnoods naar de rechter om te voorkomen dat KLM personeel gedwongen buiten de deur zet. Juristen hebben de vakbond gezegd dat de luchtvaartmaatschappij de CAO niet mag openbreken om sneller van werknemers af te komen.
KLM heeft de vakbonden donderdag op de hoogte gebracht van de reikwijdte van de reorganisatie. Ook CNV Bondgenoten vindt dat KLM te hard van stapel loopt. „Als ze het uitsmeren over een langere periode, zijn gedwongen ontslagen in deze omvang misschien niet nodig”, aldus bestuurster I. Baltussen.
Van de 3000 volledige banen die het bedrijf wil schrappen, geldt volgens topman L. van Wijk voor duizend daarvan gedwongen ontslag. De vakbonden houden er rekening mee dat veel meer mensen straks hun baan kwijtraken omdat KLM spreekt over fte’s, oftewel volledige banen. Bij de KLM werken veel mensen in deeltijd.
KLM vraagt de bonden de CAO zo op te rekken dat gedwongen ontslag sneller mogelijk is. Nu vermeldt de CAO die optie pas aan het eind van een bemiddelingsperiode van een jaar naar een andere baan. KLM wil ontslag direct aan het begin en bemiddeling gedurende niet langer dan zes maanden.
Vrijdag praten de vakbonden opnieuw met de KLM-directie over het sociaal akkoord. Van Wijk zegt al te weten wie van welke plek moet vertrekken. Hij heeft voor 650 miljoen euro aan bezuinigingsplannen van verschillende managers op tafel liggen.
De CAO is gesloten met vijf vakbonden en volgens zowel FNV Bondgenoten als CNV Bedrijvenbond moet elk van de partijen akkoord gaan met wijzigingen.
Volgens de vakbond VNC blijft het aantal ontslagen onder het 8000 werknemers tellende cabinepersoneel, de stewards en stewardessen, beperkt tot vierhonderd. „Dat zijn degenen die een jaarcontract hebben. Mogelijk wordt ieder van ons ook gevraagd een reisje meer te vliegen per jaar”, aldus H. Popeliers van deze kleine bond.