„Groen gas is must in energiebeleid”
ALKMAAR (ANP) – Nederland kan de doelstellingen van het milieubeleid niet halen door alleen in te zetten op groene stroom. De komende jaren moet ook een deel van het aardgas dat Nederland verbruikt worden vervangen door ‘groen gas’. Dat stelde het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) tijdens het congres „Groen Gas in Zicht” donderdag in Alkmaar.
De helft van de energie die Nederland verbruikt, komt van aardgas. Het nieuwe kabinet heeft als doelstelling om in 2020 te komen tot 14 procent duurzame energie. „Een enorme opgave; daarvoor zullen we alle zeilen moeten bijzetten”, aldus energiedeskundige Jan Willem Erisman van ECN. Volgens Erisman kan en moet groen gas, dat ontstaat door vergassing van plantaardig afval of vergisting van mest, een belangrijke bijdrage leveren.
Het platform Groen Gas, een denktank die de regering adviseert, denkt dat het mogelijk is om 8 tot 12 procent van het aardgas te vervangen door groen gas in 2020. Het groene gas kan ingezet worden als motorbrandstof voor voertuigen, maar het kan ook gemengd worden met het aardgas.
Groen gas heeft vooral toekomst als die gebundeld wordt en als het groene gas op grote schaal wordt vermengd met het aardgas. Volgens ECN-directeur Ton Hoff is het vooral van belang om de kosten van de productie van het groene gas de komende jaren omlaag te brengen. Die kosten zijn nu nog twee keer zo hoog als de kosten om aardgas te winnen.
Joost van Dijk, directeur van energiebedrijf E.ON in de Benelux, is sceptisch. Bij E.ON staat groen gas niet bovenaan het lijstje van investeringen. „Groen gas heeft nog een lange weg te gaan”, aldus Van Dijk. Volgens hem zal veel afhangen van de gasprijzen in de komende jaren en van de prijzen die betaald moeten worden voor de rechten om broeikasgas uit te stoten.
Van Dijk pleit voor een „verplicht aandeel duurzaam” bij de levering van energie. Dat laatste heeft het nieuwe kabinet niet in de plannen staan. Bovendien komt er minder geld voor subsidies om duurzame energie op te wekken. Dat zal er waarschijnlijk toe leiden dat vooral minder geld zal gaan naar relatief dure vormen van alternatieve energie, zoals zonnepanelen of windmolens op zee.