Campagne tegen nepmedicijnen
DEN HAAG – Met een namaakwebshop voor geneesmiddelen laat het Ministerie van VWS zien hoe moeilijk het is om neppillen van echte te onderscheiden.
In de opgezette webshop www.medi-plaza.nl kunnen mensen zelf ervaren hoe professioneel malafide aanbieders te werk gaan om online nepmedicijnen te verkopen. Het ministerie is deze campagne naar eigen zeggen gestart om Nederlandse consumenten te informeren over mogelijke gevaren, zodat zij de risico’s die het bestellen van medicijnen via internet met zich meebrengen beter kunnen inschatten.
Uit onderzoek uit 2008-2009 in opdracht van VWS blijkt dat circa 500.000 Nederlanders jaarlijks medicijnen via internet bestellen. Het is vrijwel onmogelijk om de websites van malafide aanbieders te onderscheiden van websites van echte apothekers. De websites ogen in alles betrouwbaar en verschijnen bovenaan in zoekresultaten.
De verpakkingen en bijsluiters verschillen vaak niet of nauwelijks van de originele en de medicijnen zijn vaak alleen in laboratoria te onderscheiden van de echte geneesmiddelen. Consumenten zijn echter niet altijd op de hoogte van de risico’s, of men schat de kans hier zelf mee in aanraking te komen klein in.
Naast de tijdelijke webshop medi-plaza.nl maakt ook internetpillen.nl deel uit van de campagne. Laatstgenoemde website bevat onder meer tips hoe consumenten echt van namaak kunnen onderscheiden. Dat kan bijvoorbeeld door na te gaan of er een bestaande erkende apotheek achter de website zit. Internetpillen.nl linkt daartoe door naar een lijst van erkende apothekers. Als er een arts op de website optreedt, kan via een link naar het BIG-register worden nagegaan of het gaat om een in het register genoemde en daardoor erkende medicus. Medicijnen waarvoor een recept nodig is, mogen nooit worden verkocht zonder recept en zijn ook nooit in de aanbieding in de zin van: twee halen, één betalen.
In oktober 2010 heeft de douane op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Wereld Douane Organisatie (WDO) in één week tijd 99 pakketten met in totaal 24.596 potentieel gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen.
Het waren vooral erectiepillen, afslankmedicatie, slaappillen, anabole steroïden, antidepressiva, pijnstillers, hartmedicatie, insuline, cholesterolverlagers, haargroeimiddelen en medicijnen tegen kanker. De middelen kwamen vooral uit China, Hong Kong en India.
Vervalste medicijnen brengen grote risico’s met zich mee voor de volksgezondheid, omdat er geen enkele zekerheid is over de kwaliteit van deze middelen. De samenstelling wijkt veelal af van het originele medicijn; er kan te veel of te weinig werkzame stof in zitten, maar ook giftige of vervuilde bestanddelen.
Daarnaast ontbreekt de controle op de eventuele gevaren van een combinatie van verschillende medicijnen door arts of apotheker. Ook kan er door verkeerde doseringen resistentie optreden; dit levert met name bij antibiotica een aanzienlijk gezondheidsprobleem op.
medi-plaza.nl; internetpillen.nl