Gore: Niet alleen prijskaartje bepaalt waarde
TILBURG (ANP) – Mensen zijn geneigd de waarde van zaken alleen te bepalen aan de hand van het prijskaartje. Om problemen als klimaatverandering het hoofd te bieden en de wereld duurzaam te maken zullen ze die houding moeten veranderen. Dat zei klimaatactivist en voormalig vicepresident van de Verenigde Staten Al Gore dinsdag bij een lezing op de Universiteit van Tilburg. Hij sprak tijdens de viering van de 83e verjaardag van de universiteit en nam tevens een eredoctoraat in ontvangst.
De Amerikaanse politicus, die voor zijn inspanningen om het klimaatprobleem onder de aandacht te brengen de Nobelprijs voor de Vrede ontving, hekelde ook de kortetermijnvisie die de afgelopen decennia bij bedrijven en investeerders is gaan overheersen. „Investeringen in duurzaamheid worden terzijde geschoven, alleen omdat ze niet snel genoeg winst opleveren. Dat is krankzinnig.”
Gore heeft evenmin een goed woord over voor mensen die het klimaatonderzoek in diskrediet willen brengen door elk uitglijdertje onder een vergrootglas te leggen. „Pseudowetenschappers, acteurs verkleed als dokters”, noemde hij hen. Gore maakte een vergelijking met de tabaksindustrie, die jaren geleden nepdokters op de televisie liet vertellen dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs was voor de relatie tussen roken en longkanker.
Gore ziet ook parallellen tussen het klimaatvraagstuk en de kredietcrisis. Beiden zijn volgens de Nobelprijswinnaar het gevolg van een gebrek aan langetermijnvisie en onverantwoord gedrag. „Toen ik mijn eerste hypotheek afsloot, moest ik een aanbetaling doen en bewijzen overleggen dat ik de schuld zou kunnen afbetalen. Maar de laatste jaren hebben miljoenen mensen een hypotheek gekregen zonder aan die twee voorwaarden te hoeven voldoen.”
De risico’s die banken daardoor liepen, hebben uiteindelijk geleid tot de kredietcrisis en de daarop volgende recessie. „Het was niet in orde om mensen een hypotheek te geven die zij onmogelijk konden terugbetalen, en het is ook niet in orde om de atmosfeer te gebruiken als een open riool door er dagelijks 90 miljoen ton CO2 in de dumpen”, zei Gore. „De gevolgen daarvan beginnen nu al zichtbaar te worden.”
Zo stijgt de zeespiegel door het smelten van de ijskappen. „Over de gevolgen van Nederland maak ik me geen zorgen. Jullie hebben allang bewezen dat jullie de strijd met het water aankunnen”, zei Gore. „Maar er zijn ook landen die dat niet kunnen.” Ook is het weer in veel gebieden extremer en minder voorspelbaar geworden. Voor bijvoorbeeld boeren in arme landen die afhankelijk zijn van vaste regenperiodes, is dat een ramp, aldus Gore.