Doekle Terpstra per direct naar Inholland
DEN HAAG (ANP) – Doekle Terpstra gaat per direct naar hogeschool Inholland. Hij legt zijn functie als voorzitter van de hbo-raad neer. Dat heeft de hbo-raad maandag laten weten.
Terpstra gaat pogen de bestuurlijke crisis van de hogeschool op te lossen. Zo stelt hij een nieuw college van bestuur in, waarvan hij zelf voorzitter en nu nog het enige lid is, en ook de raad van toezicht wordt tegen het licht gehouden. Een extern bureau gaat een profiel opstellen van het nieuw te vormen college en de raad. „Dat daar nieuwe mensen komen te zitten, ligt uiteraard in de lijn der verwachting”, aldus een woordvoerster van de hbo-raad.
Belangrijk onderdeel van zijn werk wordt ook: „een arm slaan om de studenten en docenten”, aldus de woordvoerster. Terpstra gaat maximaal één jaar bij Inholland aan de slag, maar heeft geen terugkeerafspraak met de hbo-raad.
Volgens Zijlstra is de hogeschool te lang negatief in het nieuws geweest. „Het onderwijs moet weer centraal staan. De studenten en docenten van Inholland verdienen een goede leiding, zonder allerlei gedoe”, aldus de staatssecretaris.
Oppositiepartij SP vindt Terpstra niet de juiste opvolger van de voormalige bestuursvoorzitter Geert Dales. Volgens SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk heeft Terpstra de afgelopen jaren als voorzitter van de hbo-raad niet laten zien dat hij de problemen in het hbo serieus wil aanpakken. „De diplomafraude zou een incident zijn en ook over de schaalvergroting heb ik Terpstra nooit gehoord. De hbo-raad heeft zich vooral ingezet om de macht van schoolbestuurders in stand te houden.”
SP en D66 willen dat Zijlstra ervoor zorgt dat vertrekkende bestuurders bij Inholland geen hoge of goudomrande vertrekpremies meekrijgen.
Volgens de raad wordt het salaris van Terpstra erg sober. „Hij gaat 150.000 euro per jaar verdienen, hetzelfde als nu. Hij krijgt geen bonussen of vertrekregelingen. Ook krijgt hij geen auto van de zaak, al dan niet met chauffeur en ingebouwde tv.”
Het veelgeplaagde Inholland is de laatste tijd veel in het nieuws. De Inspectie van het Onderwijs heeft de hogeschool met twee verschillende onderzoeken in het vizier. Zo is er het onderzoek naar mogelijke financiële onregelmatigheden. Het ministerie van Onderwijs had een verzoek ingediend bij de inspectie om de declaraties van het bestuur van de hogeschool te onderzoeken. De resultaten worden volgend jaar juni verwacht.
Daarnaast is er ook nog het onderzoek naar diplomafraude bij langstudeerders in het hoger onderwijs, waar Inholland ook een negatieve hoofdrol speelt.