Groen & duurzaamheid

Gezonde zuivel uit ‘duurzame’ koe

Geen bedrijf ontkomt er aan. Duurzaamheid is in. Ook in de melkveehouderij maakt ”meer” plaats voor ”beter”. De melk komt straks alleen nog uit gezonde, lang levende koeien met een goede weerstand tegen ziekten.

19 November 2010 16:35Gewijzigd op 14 November 2020 12:35
Foto ANP
Foto ANP

De Nederlandse melkveehouder nieuwe stijl ruilt zijn schonkig beestje, dat een topproductie leverde, in voor een gezonde koe onder het motto: „Gezonde zuivel komt uit gezonde koeien.” Hij wordt daarbij gestimuleerd door de initiatiefnemers van het project Weerbaar Vee van de stichting Courage en Innovatie Netwerk.

Melkvee produceerde de laatste dertig jaar weliswaar meer, maar had ook veel vaker te maken met ziekten. De gezondheid van het gros van de Nederlandse melkkoeien was te kwetsbaar; melkveehouders moesten ziekten met medicatie en antibiotica onderdrukken.

De projectleden van Weerbaar Vee zoeken naar manieren om de natuurlijke weerstand van koeien tegen ziekten te vergroten. Voorheen was het gebruikelijk om de dieren met kunstgrepen tot topproductie te stimuleren. Daar zien de initiatiefnemers nu van af.

Het is tijd om aan deze symptoombestrijding een einde te maken, redeneert Dirk Siert Schoonman, melkveehouder uit Brummen en voorzitter van het project Weerbaar Vee.

„We willen naar een melkveehouderijsysteem dat beter bij de koe past. Daarbij zoeken we naar een methode om de weerstand van de koe in kaart te brengen. Boeren kunnen daarmee beter volgen wat er op hun bedrijf misgaat en waardoor koeien ziek kunnen worden. Ontstaat er een gebrek aan mineralen en vitaminen of speelt er iets anders mee?”

Daarvoor nemen de projectleden het hele systeem van de melkveehouderij onder de loep. Zowel de melkveehouders en de fokkers, als diverse organisaties zijn hier nauw bij betrokken.

„We bekijken alles: het vee, de stallen, het systeem. Tevreden met alleen enkele technische oplossingen zijn we niet. Dat is gewoon niet genoeg”, aldus Siem Jan Schenk, voorzitter van de boerenorganisatie LTO Melkveehouderij en betrokken bij het project.

„Alles wordt in het onderzoek meegenomen, zowel positieve als negatieve aspecten van de overschakeling op een duurzamer melkveehouderij. De wil van melkveehouders om met koeien te werken die tegen een stootje kunnen, is groot.”

Een tweede positieve kant van het project is volgens Schoonman dat die koeien genetisch sterker zijn. „Waar we eerder alleen keken naar topproductie van melk, willen we nu vooral sterke koeien met een goede weerstand tegen ziekten.”

Volgens Schoonman staan ook andere melkveehouders open voor de nieuwe inzichten. „Een boer wil maar één ding: gezond vee. We willen het goed doen, in de allereerste plaats voor de koe, maar ook voor onszelf. Als alles goed loopt op de boerderij, is het werkplezier hoog. Op zieke dieren zit geen enkele boer te wachten.”

www.nederlandbloeit.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer