WK snert
De klok is verzet. De winter staat voor de deur. Hoewel ik de zomermaanden met de lange dagen erg aantrekkelijk vind, hebben de wintermaanden ook wel hun charmes. Er komen dan doorgaans wat andere gerechten op tafel dan de spijzen waar we ons ’s zomers aan laven. Neem nou erwtensoep. Dat eet je niet na een warme stranddag. Maar rond deze tijd van het jaar gebeurt het dat ik echt naar snert snak. Dan komt de grote soeppan uit de kast en kook ik snert.
Snert koken is een feest om te doen. Best bewerkelijk, maar het resultaat is –met een woord van dank aan de knolselderij– een zeldzaam lekkere maaltijdsoep. Ik heb nog nooit meegedongen naar het wereldkampioenschap snert koken, maar met dit recept zou ik ver komen, denk ik. Nochtans ga ik de strijd niet aan: sneu voor al die snertkoks. Of toch tragisch voor mij. Dit alles bedacht ik terwijl ik in de snert van deze aflevering stond te roeren. Daar lacht mijn vrouw me vaak om uit, om dat roeren. Geeft niets, laat haar maar lachen. En mij maar roeren. Voor mij geen sissende snelkookpan waarmee je keuken meer weg heeft van een industrieterrein met ontploffingsgevaar. Niets voor mij, ik wil kunnen roeren! Daar krijgt een gerecht karakter van. En dat proef je. Ook aan deze erwtensoep, die je voor het beste resultaat een dag van tevoren maakt.
Ik hoop op een strenge winter. Of snertweer.
Ingrediënten
l 500 g spliterwten
l 500 g schouderkarbonade
l 2 laurierblaadjes
l zout, peper, bouillontabletten (naar smaak)
l 3 uien
l 1 knolselderij
l 6 takjes bladselderij (of vers loof van knolselderij)
l 250 g magere spekreepjes
l 500 g gesneden prei
l 1 rookworst (350 g)
Bereiding
Breng 2,5 liter koud water met de spliterwten, karbonades, laurierblaadjes en een halve eetlepel zout in een grote (5 liter)pan aan de kook. Schep het schuim eraf en laat de soep 1 uur zachtjes koken. Pel en snipper de uien. Snijd de knolselderij in plakken, schil ze en snijd in kleine blokjes. Hak de bladselderij fijn. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan uit. Voeg de ui toe en bak even mee. Haal de karbonades uit de pan, verwijder de botten en snijd het vlees klein. Meng spek, ui, knolselderij, bladselderij en prei door de soep. Kook dit geheel onder regelmatig roeren circa 45 minuten. Verwijder de laurierblaadjes. Roer goed door zodat er een gebonden soep ontstaat. Leg de hele rookworst 15 minuten in de hete soep, snijd hem daarna in plakjes en voeg die met de stukjes karbonade toe aan de soep. Breng de soep op smaak met zout, peper en de verkruimelde bouillontabletten.
Reageren aan scribent? martin@refdag.nl