PVV in verlegenheid door richtingenstrijd
DEN HAAG – De PVV is ernstig in verlegenheid gebracht door uitgelekte stukken waaruit blijkt dat fractieleden fundamenteel verschillend aankijken tegen organisatie van de partij, islam en mediabeleid.
Voor PVV-leider Wilders was deze week al niet de gemakkelijkste. Hij moest allereerst een oplossing zoeken voor het in opspraak geraakte Kamerlid Lucassen. Daarna kwamen zijn fractiegenoten Sharpe en De Mos in opspraak.
Eerstgenoemde, Sharpe, kreeg boetes vanwege misleiding van consumenten en zou zijn vriendin hebben mishandeld. De Mos meldde ten onrechte dat hij schooldirecteur was voordat hij in de Tweede Kamer kwam.
Gisteren kreeg de PVV-leider nog een extra probleem op zijn bordje, waarbij de zorgen van deze week mogelijk slechts kinderspel blijken te zijn. Binnen de fractie bestaan ernstige verschillen van mening over de organisatie van de partij, de betekenis van de islam en het persbeleid. PVV-Kamerlid Brinkman en fractiegenoot Bosma staan lijnrecht tegenover elkaar, zo blijkt uit notities van beiden die gisteren uitlekten.
Brinkman pleit in zijn notitie voor een partij met leden. De belangrijkste reden daarvoor is de opvolging van Wilders. „Binnen de fractie hebben we hier geen acceptabele vervanging voor. Ik voorspel dat binnen de kortste keren de boel à la LPF uit elkaar gaat vallen.” Volgens Brinkman ontstaat „door de gesloten en strakke leiding (het beeld, red.) bij het publiek van een one-man-party.” Ook vreest hij dat de PVV door de focus op de islam een one-issuepartij wordt.
Bosma, de rechterhand van Wilders, wijst in een tegennotitie alle democratisering van de hand: „Een ledenpartij kost veel tijd en energie. Journalisten zullen er bovenop duiken om verschillen te vinden tussen partij en fractie. Leuk voor Nieuwsuur. Niet voor ons.”
Traditionele partijen stammen volgens hem uit de negentiende eeuw. „Toen waren er trekschuiten. Nu hebben we satellieten en internet. Een partij zonder leden is daarom een moderne partij. Ledenpartijen zijn fossielen”, aldus Bosma.
Brinkman schrijft verder het „zeer te betreuren” als het beeld ontstaat dat de PVV een anti-islampartij is. Hij vindt de islam ook een religie en niet alleen een politieke ideologie.
Het officiële fractiestandpunt is dat de islam een ideologie is. De tegenpool van Brinkman, Bosma, staat daar nog helemaal achter, zo blijkt uit de notitie van Wilders’ vertrouweling.
Het mediabeleid van de fractie, waarbij ieder lid langsmoet bij vicefractievoorzitter Agema voordat hij in de openbaarheid treedt, noemt Brinkman in zijn nota „ronduit knechtend, vaak onvoldoende gedirigeerd en politiek ongewenst vertragend.”
Niemand van de fractieleden wilde gisteren reageren op de ontstane commotie, ook Wilders niet. Hij verwijst naar de discussie die de fractie dinsdag gaat voeren over beide nota’s. Wordt dus vervolgd.