Groen & duurzaamheid

Eruptie Eyjafjallajökull in kaart gebracht

DELFT (ANP) – Een groep wetenschappers uit onder meer Nederland heeft de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull in april nader bestudeerd. De eruptie leidde tot een 10 kilometer hoge aswolk die het luchtvaartverkeer in Europa dagenlang lamlegde. Met de studie hopen de wetenschappers op den duur beter te kunnen voorspellen wanneer een vulkaan gaat uitbarsten. Dat maakte de TU Delft donderdag bekend.

18 November 2010 16:46Gewijzigd op 14 November 2020 12:34
Zicht tijdens eruptie van de Eyjafjallajökull. Foto EPA
Zicht tijdens eruptie van de Eyjafjallajökull. Foto EPA

Aan het onderzoek van IJslandse, Amerikaanse en Zweedse wetenschappers deed ook Andy Hooper van de TU Delft mee. De resultaten van de studie staan donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Kern van het onderzoek is de werking van magma op de aardbodem. Komt magma omhoog, dan stijgt de bodem mee. Trekt magma zich terug, dan daalt de bodem weer. Bestudering van deze beweging kan een rol spelen bij de voorspelling van vulkaanuitbarstingen.

Voor een vulkaan van het type Eyjafjallajökull zijn voorspellingen overigens extra lastig, weet onderzoeker Hooper. Dit type barst maar eens in de paar honderd jaar uit. „Bij actievere vulkanen kun je een uitbarsting beter zien aankomen, doordat het daarbij in de regel draait om één enkele magmakamer die uitdijt. Bij minder actieve vulkanen is het proces complexer”, aldus Hooper.

De Delftse wetenschapper en zijn collega’s houden inmiddels ook de grote buurvulkaan Katla angstvallig in de gaten. In het verleden zijn Eyjafjallajökull en Katla wel vaker gelijktijdig actief geworden. „Tot op heden zijn er echter geen concrete aanwijzingen voor een uitbarsting van de Katla”, zegt Hooper. De laatste eruptie van de Katla was in 1918.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer