EU-belasting mag er niet heimelijk komen
Het Europees Parlement streeft heimelijk naar invoering van een Europese belasting, schrijven Bas Belder en Frank van der Maas. Dat is een onwenselijke ontwikkeling.
Is er een Europese belasting op komst? Het ziet ernaar uit. De hoofdrolspelers in dit debat werken echter niet met open vizier.
Het voorstel voor een Europese belasting is in het Europees Parlement geïnitieerd door de Franse christendemocraat Alain Lamassoure, voorzitter van de begrotingscommissie. Hij wil de Europese Unie financiële armslag geven zonder jaarlijks de strijd met de lidstaten aan te hoeven gaan.
Officieel wordt dit ontkend. De website van het EP stelt: „Wil het Europees Parlement een belasting invoeren? Nee, de meeste leden van het Europees Parlement vinden het een compleet onrealistische verwachting. Een invoering van een belasting zou unanieme goedkeuring van de lidstaten vereisen.”
Toch is dit het grotere doel. Het Europees Parlement wil betrokken worden bij de discussie over de eigen middelen, zodat die geregeld kunnen zijn vóór de vaststelling van de financiën voor 2014-2020. Hiervan maakte het deze week in de onderhandelingen over de begroting 2011 een breekpunt. Die gaan dus allang niet meer over de cijfers voor het komende jaar. Het Europees Parlement wil instemmen, mits het een grotere vinger in de pap krijgt bij de vaststelling van de financiën voor de langere termijn. Nederland stelt zich terecht teweer tegen deze oneigenlijke verknoping.
Ook de Europese Commissie spreekt in een document van vorige maand over de invoering van heffingen die geleidelijk in de plaats zullen komen van de lidstaatbijdragen. Als mogelijkheden noemt zij onder meer een CO2-belasting, btw of een heffing voor de financiële sector.
Dit zijn heffingen die ingevoerd kunnen worden als onderdeel van het gemeenschappelijk beleid van de Europese Unie. De Raad van Ministers heeft in 2007 al besloten dat de opbrengsten van heffingen van het gemeenschappelijk beleid óók naar het EU-budget moeten gaan. De vraag lijkt dus meer wanneer dan of er een Europese belasting komt.
Een open en eerlijk debat hierover is noodzakelijk. Een EU-belasting is onzes inziens onwenselijk. De Unie staat ten dienste van de lidstaten en dat moet blijken in de financieringswijze. De lidstaatbijdragen moeten de pijler blijven onder de financiering van de Unie.
Dit jaar wilde de Raad van Ministers –zoals altijd– een bescheidener begroting dan het Europees Parlement en de Europese Commissie. Vervanging van de bijdragen van de lidstaten door een EU-belasting zal leiden tot een Europese Unie die minder tegengehouden wordt in haar financiële ambities. Er moet een rem blijven op deze financiële honger.
De auteurs zijn respectievelijk lid en medewerker van de Eurofractie SGP.