Eerste Alzheimer Theehuis voor allochtonen

Marokkanen en Turken hebben sinds eind vorige maand een eigen plek om over dementie te praten. Het eerste Alzheimer Theehuis van Nederland opende zijn deuren in De Helftheuvel in ’s-Hertogenbosch. Het theehuis is een variant op de bestaande Alzheimercafés. Omdat allochtonen hun gezicht niet op deze bijeenkomsten laten zien, is naar een alternatief gezocht. Volgens Nienke van Wezel van Alzheimer Nederland blijven allochtonen onder meer weg vanwege problemen met de Nederlandse taal en omdat de aanduiding ”café” hen niet aanspreekt.

16 November 2010 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 12:32
Foto Alzheimer Nederland
Foto Alzheimer Nederland

Het theehuis is opgezet door Zorggroep Elde en Alzheimer Nederland, met steun van de provincie Noord-Brabant. Er is afwisselend een avond voor Marokkanen en voor Turken. De initiatiefnemers willen hun een laagdrempelige ontmoetingsplek bieden waar ze over dementie en vergeetachtigheid van gedachten kunnen wisselen. Het concept van het theehuis stoelt op dat van de Alzheimercafés. Iedere keer staat een onderwerp centraal, delen sprekers hun kennis of wordt een film vertoond.

Marokkanen en Turken weten volgens projectleider Van Wezel de weg naar welzijnsvoorzieningen moeilijk te vinden, mede omdat er onder hen angst en schroom bestaat om over dementie te praten. „Daarom geven we niet alleen voorlichting, maar proberen we de bezoekers ook te overtuigen van de noodzaak om het taboe te doorbreken. We hopen dat zij ondanks de sociale controle van hun omgeving bij zorginstellingen durven aankloppen.”

Het is onder allochtonen gewoon dat kinderen voor hun ouders zorgen. Minder dan 1 procent van de Turken en Marokkanen die met dementie kampen, woont in een verpleeghuis, tegenover 30 procent van de Nederlanders met deze ziekte. Uit onderzoek blijkt dat ruim 80 procent van alle mantelzorgers door de zorg overbelast raakt of een risico op overbelasting loopt. De belasting van de allochtone mantelzorger is nog hoger dan gemiddeld, onder andere door onbekendheid met dementie. „Deze overbelasting gaat uiteindelijk altijd ten koste van de eigen gezondheid of van investeringen op andere maatschappelijke terreinen, zoals werk of opvoeding”, weet Van Wezel.

Het Alzheimer Theehuis probeert zo veel mogelijk rekening met de allochtone cultuur te houden. „Te denken valt aan het communiceren in eigen taal, gebedstijden, de keuze van de hapjes en drankjes en desgewenst aparte tafels voor mannen en vrouwen. Ook ligt de nadruk van de avond vooralsnog meer op het uitwisselen van ervaringen.”

Het concept van het Alzheimer Theehuis lijkt nu al succesvol. Van Wezel: „Het idee wordt breed gedragen. Op de twee proefedities kwamen circa zestig mannen en vrouwen af. Voorlopig beperken we ons tot Marokkanen en Turken. Na anderhalf jaar evalueren we de opzet. Op basis daarvan beslissen we of er ook een theehuis voor andere allochtone groepen komt.” Verschillende afdelingen van Alzheimer Nederland denken inmiddels na over het starten van een Alzheimer Theehuis in hun regio.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer