Gezondheid

Angst bij pilletjes slikken

Twee jaar geleden is een pilletje verkeerd in mijn keel geschoten. Ik kreeg het toen benauwd en gaf na veel moeite over. Sindsdien ben ik erg bang om pilletjes te slikken, een paracetamol breek ik in vier stukjes. Als ik een pil moet slikken, word ik zeer angstig. Het lijkt wel of mijn keel wordt dichtgeknepen. Eten kan ik wel gewoon… Hoe kom ik van deze (posttraumatische) stress af?

12 November 2010 15:43Gewijzigd op 14 November 2020 12:30

Door de nare ervaring van twee jaar geleden hebt u een duidelijke fobie ontwikkeld voor het slikken van pillen. Goed dat u daar niet mee blijft lopen.

De beste en snelste manier om daarvan af te komen is via EMDR. Deze therapie is zowel doeltreffend voor traumatische ervaringen als voor fobische klachten. Door middel van oogbewegingen of klikjes links en rechts in het oor wordt de angstige lading van de nare herinnering of van de rampfantasie weggenomen. U kunt dan weer zonder moeite pillen slikken, net als vroeger.

Informatie over deze methode en een lijst met therapeuten die de methode kunnen toepassen vindt u op de website van de vereniging voor EMDR: www.emdr.nl. Vaak zijn slechts een paar consulten nodig om ervan af te komen.

C. Roest, psycholoog


Bij mijn moeder (80) is een tekort aan cortisol vastgesteld na een langdurige zoektocht naar aanleiding van onder meer veel stressgevoelens en allerlei vage klachten. Haar internist wil zich nu erin gaan verdiepen, „omdat het een ingewikkeld probleem betreft.” Is het aan te bevelen een hierin gespecialiseerde behandelaar te raadplegen?

Cortisol is een hormoon dat door de bijnier wordt gemaakt onder invloed van de hypofyse. Het speelt een belangrijke rol bij allerlei lichaamsprocessen. Een tekort aan cortisol kan ontstaan doordat de bijnier uitvalt (ziekte van Addison) of doordat de aansturing vanuit de hypofyse uitvalt.

Meestal verloopt zo’n uitval sluipend en gaat deze gepaard met ‘vage’ klachten, zoals moeheid en lusteloosheid.

Ziekten van de bijnier liggen op het terrein van de endocrinologie, een onderdeel van de interne geneeskunde. In de meeste ziekenhuizen is een internist-endocrinoloog werkzaam, naast internisten die gespecialiseerd zijn in andere deelgebieden.

Of doorverwijzing nodig is, hangt af van hoe de eigen internist thuis is op dit gebied. Als daarover vragen zijn, kunt u dit het beste open met de desbetreffende specialist te bespreken. In ieder geval vraagt een tekort aan cortisol om een snelle behandeling.

Dr. M. den Heijer, internist-endocrinoloog


Pas op 12-jarige leeftijd zijn bij mij mijn zaadballen ingedaald. Bij koud weer kruipen ze nog steeds naar boven, daar ze niet voldoende zijn uitgegroeid. Ben ik nu onvruchtbaar of kunnen ze nog voldoende uitgroeien?

Na de geboorte horen de testikels (zaadballen) vanuit de lies in het scrotum (balzak) te zijn ingedaald. Soms wordt een jongetje geboren met een of twee ontbrekende testikel(s) die niet zijn ingedaald. Dat is het geval als er wel een eventueel voelbare testikel in de lies aanwezig is en als deze niet in het scrotum is te brengen.

Een aangeboren niet-scrotale testis wordt tegenwoordig rond de leeftijd van 2 jaar geopereerd. De gedachte is dat de kans op onvruchtbaarheid dan het laagst is. In het scrotum zit een spier die bij koude en dergelijke kan samentrekken, zodat (met name bij 5- tot 7-jarigen) de testikels uit het scrotum in de lies kunnen schieten. Dit is een normaal verschijnsel dat bekendstaat als retractiele testikels. Er is geen relatie met onvruchtbaarheid.

Soms is er na de geboorte wel een ingedaalde testikel, maar tussen de leeftijd van 7-12 jaar kan deze testikel weer hoog in het lieskanaal aanwezig zijn. Een niet-scrotale testikel op latere leeftijd corrigeert zich meestal spontaan in de pubertijd. Er is zeer waarschijnlijk geen relatie met onvruchtbaarheid.

J. A. Spaan, huisarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer