Meer blauw op straat werkt
Mijn vorige column, die over de politie ging, kon de indruk wekken dat ik weinig of niets met de politie opheb. Vandaar dat ik in een naschrift politiemensen verzocht deze column af te wachten. Het zou namelijk niet eerlijk zijn om alle frustraties op rekening van de politie te schrijven. De vorige keer heb ik wat gemijmerd over de achtergrond van mijn eigen frustraties. Wat ik nu aan het papier heb toevertrouwd, is het resultaat van mijn mijmeringen over de positie waarin de politie zich bevindt.
Pakkans
Voor het probleem dat de politie te veel afwezig is, bestaat maar één oplossing: meer blauw op straat. Ondanks de benarde financiële situatie van ons land heeft de huidige regering voor het komende jaar begroot dat er 500 agenten en 500 forensisch assistenten bijkomen. Dit is een stapje in de goede richting.
Prompt verschijnt er een artikel in deze krant waarin een op dat onderwerp gepromoveerde expert betoogt dat meer blauw niet de oplossing is, maar dat deze veel meer gezocht moet worden in een efficiënte bedrijfsvoering bij de politie. Ik wil graag aannemen dat er op het laatste terrein heel wat winst te behalen is. Dat geldt immers voor alle (semi)overheidsorganisaties. Maar dat ook meer blauw tot de oplossingen behoort, staat voor mij als een paal boven water.
Nu schijnt er geen wetenschappelijk bewijs te zijn van het effect van meer blauw op straat. Dat mag dan zo zijn, maar dat laat nu net het betrekkelijke van de wetenschap zien. In de praktijk blijkt meer blauw te werken. Ik vergeet nooit hoe in een van mijn vorige gemeenten op een donkere avond een brommer zonder verlichting –en de jongen erop zonder helm– uit een zijstraat kwam en rakelings voor mijn auto langs scheurde. Totaal ontredderd kwam ik thuis. Het scheelde weinig of ik had een van mijn gemeenteleden doodgereden!
Een tijd daarna kwam er een politieagent in dat dorp wonen die er lekker fanatiek tegenaan ging. Het duurde even, maar na zekere tijd waren er geen fietsers en bromfietsers meer zonder verlichting te bekennen en hadden alle bromfietsers een helm op. Toen de man na verloop van tijd uit het dorp vertrok, was het binnen een mum van tijd weer de oude toestand.
Mijn gezonde verstand zegt mij dat als de pakkans voor verkeersovertreders aanzienlijk vergroot wordt, het verkeer in ons land er een stuk rustiger en veiliger op zal worden. Behalve de pakkans moet ook de hoogte van de boetes veranderen. Die worden nu met 15 procent verhoogd; van mij mag het een veelvoud daarvan worden.
Bevoegdheden
De politiek moet meer oog hebben voor de groeiende kloof tussen de politie en de burgers. Met de laatsten bedoel ik bewust niet de relschoppers op het beruchte strandfeest in Hoek van Holland en hun vele soortgenoten in ons land. Met burgers heb ik de grote massa op het oog, die keurig belasting betaalt en die het de overheid inclusief de politie niet lastig maakt, maar daar soms bar weinig voor terugkrijgt.
Voor meer blauw zal betaald moeten worden. Laat de politiek dat dan doen. Met een beetje meer geld valt het niet meer goed te maken. Het zal een heel grote stapel moeten worden. Dan maar geen verkapte subsidies meer voor moskeeën, geen torenhoge subsidies voor zondagssport en voor kunst- en cultuuruitingen die strijdig zijn met goede zeden en goede smaak. Dan zeker geen dure politieoptredens bij sportwedstrijden en allerlei andere manifestaties.
Het kan echter niet blijven bij alleen maar meer geld. De politie zal ook meer ruimte en bevoegdheden moeten krijgen. Reeds tientallen jaren geleden klaagden politiefunctionarissen er tegen mij over dat er een uitstroom van bekwaam personeel aan de gang was. Een van de voornaamste motieven was: te weinig bevoegdheden. Ik voel mij allesbehalve bevoegd om die extra ruimte en bevoegdheden concreet in te vullen. Dat laat ik graag aan anderen over. Maar als serieuze politiefunctionarissen van mening zijn dat wetten soms eerder hun werk belemmeren dan faciliteren, is het nu toch wel de hoogste tijd om daar iets aan te doen.
Populistisch
Ik doe een appel op de politiek. Overheid, zorg ervoor dat er niet een beetje meer, maar twee keer zo veel blauw op straat komt. Geef burgers weer de gedachte dat u er ten goede van hen bent en dat zij niet alleen maar goed zijn om belasting en domme parkeerboetes te betalen. Laat de boetes maar gerust met minstens 50 procent stijgen, zodat er weer een natiebreed besef kan komen dat straf een wezenlijk onderdeel van een zondige maatschappij dient te zijn. Verruim de mogelijkheden voor het echte politiewerk en laat verder iedereen zijn eigen veiligheidsboontjes doppen. Stop allerlei subsidies. Velen zullen dit populistisch vinden. Met dank aan deze velen is de PVV groot geworden en zal deze partij bij de volgende verkiezingen de grootste worden.
De auteur is predikant van de hersteld hervormde gemeente te Urk en bijzonder hoogleraar aan de VU te Amsterdam vanwege de Hersteld Hervormde Kerk. Reageren aan scribent?goedbekeken@refdag.nl