Ook in het noorden geen draagvlak voor CO2-opslag
Het kabinet moet plannen voor CO2-opslag in het noorden stoppen, net zoals het bij Barendrecht deed, stelt Harrie van der Tuin. Ook in Groningen is er geen draagvlak.
Kooldioxide (CO2) is, zoals het normaliter in de lucht voorkomt, een ongevaarlijk gas – sterker nog, het is essentieel voor het leven op aarde. CO2 wordt pas schadelijk en zelfs gevaarlijk als je het gaat concentreren, en dat is nu precies wat men doet bij het transport en de ondergrondse opslag. Als er dan een wolk geconcentreerd CO2 vrijkomt, sterven er mensen en dieren.
Als het probleem is dat de twee kolencentrales die in de Eemshaven moeten komen te veel CO2 uitstoten, moet je ter compensatie bijvoorbeeld bomen aanplanten, maar zeker niet ondergronds CO2 gaan concentreren. Daarmee scheppen we tot in lengte van jaren een probleem, want er wordt gesproken over ”eeuwige opslag”.
CO2-opslag is werkverschaffing, tenminste zolang het gaat om aanleg van de benodigde infrastructuur. Daarna is er van werkgelegenheid nauwelijks sprake meer. Er zijn wel heel veel andere manieren te bedenken om zinvol werk te voorzien van subsidie. Steek het bijvoorbeeld in duurzame energie zoals zonne-, wind- en waterenergie.
Het CDA Grootegast heeft zich samen met CDA Barendrecht sterk ingespannen om in het regeerakkoord van VVD en CDA een rem te krijgen op CO2-opslag. Dat is gelukt. Het regeerakkoord stelt dat er alleen opslag kan plaatsvinden met inachtneming van strenge veiligheidsnormen en lokaal draagvlak. Tevens komt deze opslag pas aan de orde na verlening van de vergunning voor een nieuwe kerncentrale.
Barendrecht heeft inmiddels duidelijkheid gekregen van minister Verhagen. Daar komt geen ondergrondse CO2-opslag. Maar of dat ook voor het noorden geldt, is nog maar de vraag.
In Grootegast heeft de gemeenteraad inmiddels unaniem een motie aangenomen waarin ondergrondse CO2-opslag ondubbelzinnig wordt afgewezen. De verwachting is dat deze motie door vele gemeenten in het noorden zal worden overgenomen.
Niet alleen de drie gemeenten waar opslaglocaties zijn voorzien, maar veel meer gemeenten krijgen te maken met het transportrisico. De leiding moet immers vanaf de Eemshaven in het noordoosten dwars door de provincie naar het Westerkwartier gaan lopen, om hetzij in Sebaldeburen, (gemeente Grootegast) dan wel Boerakker (gemeente Marum) te eindigen.
De provincie Groningen vervult in deze kwestie een merkwaardige rol. Groningen is voorstander van CO2-opslag. Waarschijnlijk in de veronderstelling gidsprovincie te zijn, maar dan wel in de absoluut verkeerde richting.
Er komen provinciale verkiezingen aan, het is nu zaak de partijprogramma’s in de juiste richting bij te buigen. De lokale bevolking heeft zich inmiddels in een enquête al wel uitgesproken: 80 procent van de inwoners is tegen.
Er is dus geen draagvlak voor CO2-opslag in de provincie Groningen. Ook al omdat de bevolking zich goed realiseert dat het veel te weinig van de aardgasbaten heeft gekregen. Krijgen we dan als dank CO2-opslag?
De auteur is fractievoorzitter van het CDA in Grootegast.