Brutosalaris jonge hoger opgeleide daalt
Jonge hoger opgeleide werknemers beginnen de verslechterende economie in hun portemonnee te voelen.
Vergeleken met vorig jaar is het gemiddelde brutojaarsalaris van hbo- en universitair geschoolde medewerkers met 7 procent gedaald naar 34.795 euro.
Dat blijkt uit het jaarlijks gehouden Intermediair Imago Onderzoek, dat maandag is gepubliceerd. Het is voor het eerst in de negenjarige geschiedenis van het onderzoek dat de jonge hoger opgeleide werknemers hun besteedbare inkomen zien dalen. Ze verwachten wegens de ongunstige arbeidsmarkt ook geen stijging van hun salaris op de lange termijn (na zes jaar arbeid).
Voor het onderzoek in opdracht van Intermediair ondervroeg bureau Ithaka Media Consult dit jaar 8058 laatstejaarsstudenten en hoger opgeleiden met maximaal tien jaar werkervaring. Bijna de helft van deze groep is ongunstig tot zeer ongunstig gestemd over de situatie op de arbeidsmarkt. Ongeveer een op de tien is nog positief over zijn of haar carrièreperspectieven en 42 procent vindt het moeilijk om de huidige situatie te schatten.
De jonge hoger opgeleiden hebben volgens Intermediair inmiddels hun ambities aan de ongunstige arbeidsmarkt aangepast. Immateriële doelen zoals intellectuele groei en gezinsvorming hebben een hogere prioriteit gekregen dan vorig jaar. De animo voor vervolgopleidingen, zoals voor managementvaardigheden, is juist het meest gedaald.
„De trend naar zelfreflectie lijkt zich door te zetten”, concludeert het carrièreblad voor hoogopgeleiden. Voor veel jonge hoger opgeleiden is een carrière belangrijk, maar de meerderheid kiest voor werken in deeltijd. Ook vindt 70 procent dat de werknemer zelf zijn werktijden zou moeten kunnen bepalen.