PVV voor schrappen enkelefeitconstructie
DEN HAAG – De PVV-fractie in de Tweede Kamer staat sympathiek tegenover het schrappen van de uitzonderingsbepaling voor orthodoxe scholen in de Algemene wet gelijke behandeling.
Dat stellen de Kamerleden Brinkman en Bosma woensdag in het Nederlands Dagblad. Omdat alle linkse partijen en de VVD een initiatief terzake van D66-Kamerlid Van der Ham ook steunen, is er een ruime Kamermeerderheid voor het schrappen. Ook als de PVV zou besluiten om het initiatief niet te steunen, is er toch een meerderheid voor. Alleen de christelijke fracties zijn tegen.
De PVV houdt wel twee slagen om de arm. Allereerst wil de fractie het advies van de Raad van State afwachten, want de PVV wil wel dat scholen „hun identiteit moeten kunnen invullen zoals ze willen.” Brinkman: „Er moet een bepaalde modus worden gevonden, maar de enkelefeitconstructie (de uitzonderingsbepaling, red.) voldoet niet aan het gelijkheidsbeginsel.”
De uitzonderingsbepaling in de AWGB regelt dat scholen samenlevende homoseksuelen en stellen niet vanwege het enkele feit dat ze samenleven mogen weren, maar wel als er bijkomende omstandigheden zijn. D66 wil af van deze compromisformulering zodat een leerkracht nooit kan worden geweerd vanwege een homoseksuele relatie. De school mag slechts eisen dat de leerkracht het standpunt van de school uitdraagt.
De verwachting is dat de uitzonderingsbepaling woensdag en donderdag aan de orde komt tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in de Kamer.
De PVV is tegen een ander initiatief dat ook de vrijheid van onderwijs bedreigt, namelijk de invoering van een acceptatieplicht. PvdA-Kamerlid Hamer heeft een initiatief ingediend om scholen de vrijheid te ontnemen onderschrijving van de grondslag te vragen van leerlingen en hun ouders. De school mag alleen respect vragen voor de grondslag.
De PVV zal dat initiatief niet steunen. „Wij zijn voor de vrijheid van onderwijs en dus tegen een acceptatieplicht”, aldus Bosma in het ND. Nu de PVV een standpunt heeft ingenomen, ligt het lot van het initiatief in handen van de VVD. De linkse partijen zijn voor en de christelijke tegen. De VVD heeft het initiatief ook medeondertekend, maar volgens minister Van Bijsterveldt van Onderwijs is tijdens de formatie afgesproken dat de VVD de wet niet langer steunt. De VVD ontkent dat.