Consument

Martin kookt preiprol

Een jaar of wat geleden had ik een volkstuintje. Niet omdat ik zo’n volkstuintjestype ben, maar omdat onze zoon (hij was toen een jaar of negen) had aangegeven dat-ie dat echt supergraag wilde. Wij wilden dat wel stimuleren, dus gingen we de boer op voor een volkstuintje. Ik zag het ook wel zitten: zoonlief die ons gezin zou voorzien van verse producten. Al snel bleek dat mijn naïviteit groter was dan dat zijn vingers groen waren.

5 November 2010 16:15Gewijzigd op 14 November 2020 12:24
Foto ingredienten.nl
Foto ingredienten.nl

Zo werd ík degene die een paar keer per week naar het lapje toog, de akker bewerkte, onkruid wiedde, kunstmatig beregende en de oogst binnenhaalde. Die oogst was trouwens niet zo heel erg groot. Onbewust was ik een ecologisch verantwoord teler. Maar zonder bestrijdingsmiddelen valt het niet mee om aan de aardappelziekte te ontkomen. Die sloeg vervolgens over op de tomaten, die ik in mijn onschuld ook al niet goed had begeleid in de groei. Tomaten moet je dieven. Wist ik veel. Genetisch ben ik maar heel lichtgroen. Uiteindelijk teelde ik vooral producten waar niet veel mis mee kon gaan: aardbeien, bietjes, worteltjes en prei.

Inmiddels staan m’n laarzen weer in de kast. De laatste oogst was prei. Stoere stronken winterprei wachtten geduldig tot ze van het veld werden gehaald. Om te verdwijnen in een robuuste preiprol. Er zijn mensen die claimen dat dit een typisch Zeeuws gerecht is. Ik neem even aan dat die bewering klopt. En dat de rest van Nederland de prei wellicht alleen als gestoofde groente eet. En dat misschien al heel lang. Dan ben je wel toe aan iets anders. Dan ben je toe aan preiprol!


Ingrediënten (voor ong. vier personen)

l 1 kg aardappelen (geschild)

l 750 g grof gesneden en gewassen prei

l 50 g gesmolten boter

l 4 hardgekookte eieren

l 250 g hamreepjes (niet te grof)

l zout, peper, azijn, 2 el mosterd

l 150 g geraspte belegen kaas

l 8 plakjes bacon

l beetje paneermeel


Bereiding

Kook de aardappelen (met wat zout) in een grote pan. Voeg na 10 minuten koken de gesneden (ringen van circa 1 cm) en gewassen prei toe en kook deze 10 minuten mee. Giet af (evt. met vergiet) en stamp met een pureestamper het geheel fijn. Voeg de boter toe. Snijd de eieren klein (gaat erg makkelijk door ze twee keer door de eiersnijder te halen) en voeg ze samen met de hamreepjes toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper, een scheut azijn, mosterd en ruim de helft van de geraspte kaas. Schep het geheel in een ingevette ovenschaal en beleg de preiprol met de plakjes bacon. Bestrooi het geheel met de overige geraspte kaas en de paneermeel. Gratineer circa 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius.

Reageren aan scribent? martin@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer