Boonstra laakt opstelling OM
Oud-Philips-topman Cor Boonstra is zeer verontwaardigd over de in zijn ogen onheuse bejegening door het openbaar ministerie en de financiële toezichthouder op de beurs AFM.
De van handel met voorkennis in aandelen van mediabedrijf Endemol vrijgesproken topman omschrijft in interviews dit weekeinde met NRC Handelsblad en de televisie het optreden van deze instanties als „het bewust afbreken van mijn integriteit.”
Volgens Boonstra is door functionarissen van het OM en het AFM „een sfeer gecreëerd waardoor 16 miljoen mensen konden denken dat ik een graaier ben.” De oud-topman doelde onder meer op het feit dat twee uur voor zijn feestelijke afscheid bij Philips bekend werd gemaakt dat er een strafrechterlijk onderzoek was ingesteld. Bovendien verweet hij in het discussieprogramma Buitenhof de opsporingsautoriteiten geregeld te lekken naar de pers.
Volgens Boonstra was er maar één reden hem voor de rechter te slepen. „Het kwam de STE (de voorloper van de AFM) goed uit dat uitgerekend de president-directeur van Philips kon worden verdacht van handel met voorkennis. De STE wilde bepaalde normen voor de handel in aandelen doorgevoerd krijgen.”
De rechter achtte vorige week niet bewezen dat de oud-topman met voorkennis heeft gehandeld bij de aankoop van aandelen Endemol. Een van de redenen voor de verdenking was dat Boonstra toen een relatie had met Sylvia Tóth, commissaris bij het mediabedrijf.
Boonstra zei tegen NRC Handelsblad niet verrast te zijn over dit oordeel. „Ik dacht: Zie je wel.” Hij vond de beschuldiging ook volstrekt niet terecht. „Vanaf het begin heb ik gezegd: Het was geen voorkennis, het was kennis. Endemol was succesvol en iedereen kon zien aankomen dat het zou worden overgenomen.”
De voormalige president-directeur erkent dat hij als commissaris van Ahold zijn handel in aandelen in dat bedrijf had moeten melden, maar spreekt zijn verbazing uit over het feit dat hij ook daarvoor voor de rechter moest verschijnen. Andere commissarissen en bestuurders die soortgelijke fouten maakten, kregen een boete van enkele tienduizenden euro’s.
„Maar Boonstra komt er zo niet van af. Nee, Boonstra wordt voor de rechter gesleept.” Volgens hem was hij de eerste en de enige. „Ze wilden een voorbeeld stellen.” De rechter noemde het verzwijgen van transacties in aandelen Ahold „zeer laakbaar” en legde de oud-topman een boete op van 135.000 euro. De boete was extra hoog omdat Boonstra ook handelde in een periode dat hij dat als commissaris niet mocht.
De voormalig Philips-topman verwijt de rechter dat hij niet naar zijn argumenten heeft geluisterd. Hij noemt het oordeel „niet objectief en te zwart-wit.” Boonstra zei verder dat hij graag een punt achter de zaak wil zetten. Hij hoopt dat het OM dat ook doet. „Dat zou ze sieren.”