Leers op twee lastige dossiers onder vuur
DEN HAAG – Minister Leers (Immigratie en Asiel) is dezer dagen mikpunt van kritiek. Voor de derde keer in korte tijd moet hij met de Kamer in conclaaf over Iraakse asielzoekers. En hij wordt beticht van belangenverstrengeling.
De Kamer debatteert vanavond vanaf halfnegen met Leers opnieuw over een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Leers had de Kamer dinsdagmiddag laten weten dat de groep zou worden uitgezet. ’s Avonds schortte hij de uitzetting op na een uitspraak van het Europees Hof.
Intussen dook een brief op die het hof op 22 oktober naar het kabinet heeft gestuurd. De Europese rechters vroegen Nederland daarin om extra informatie over het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Irak. Ook schreef het hof dat iedere asielzoeker die uitzetting naar Irak boven het hoofd hangt, daartegen met succes een voorlopig beroep kan aantekenen.
GroenLinks-Kamerlid Dibi meent dat Leers die brief naar de Kamer had moeten sturen. Hij vroeg daarom een spoeddebat aan, dat voor vanavond staat gepland. Zijn ChristenUniecollega Voordewind zal in dat debat vragen waarom de brief van het hof niet eerder is gepubliceerd. „Als die eerder bekend was, had iedere uitgeprocedeerde Irakees opschorting van uitzetting kunnen aanvragen.” Ook wil hij weten hoe de uitspraak van het hof van dinsdagavond zich verhoudt tot de praktijk in vijf andere landen, die volgens Leers wel uitgeprocedeerde Irakezen uitzetten.
Leers heeft al laten weten dat de brief van het Europees Hof van 22 oktober niet bewust is achtergehouden. Deze was gericht aan de minister en ging niet over individuele gevallen.
Onder de vijftien Iraakse asielzoekers die gisteren zouden worden uitgezet, bevindt zich in elk geval één ex-moslim die zich tot het christendom heeft bekeerd. Voordewind begrijpt niet waarom hij op de nominatie stond om te worden teruggestuurd, omdat Iraakse christenen tot een risicogroep behoren waarvoor uitzonderingen mogelijk zijn.
Buiten de asielzoekers om heeft Leers te kampen met nog een ander lastig dossier. Twee hoogleraren beschuldigden hem er deze week van dat de minister zijn zakelijke belangen na zijn aantreden onvoldoende op afstand heeft gezet. Leers had de bevoegdheid om het bestuur te ontslaan van een stichting die in opdracht van hem 270.000 euro vordert van het bedrijf dat zijn vakantievilla in Bulgarije bouwde, maar niet opleverde.
Leers heeft inmiddels afstand gedaan van zijn bevoegdheid om het bestuur te ontslaan. Aandelen in een management-bv heeft hij overgedragen aan familieleden. Voor GroenLinks is de kous daarmee niet af. De partij wil van premier Rutte opheldering over de gang van zaken.