Kerk & religie

„Evangeliekennis geeft doorslag”

GOES – „Luther stelde dat zondekennis wordt gewerkt door de Wet en het Evangelie, waarbij het Evangelie doorslaggevend is.” Dat zei ds. C. G. Vreugdenhil zaterdagavond in de Westerkerk in Goes.

Kerkredactie
1 November 2010 09:44Gewijzigd op 14 November 2020 12:21

De predikant van de gereformeerde gemeente van Vlissingen sprak tijdens een minisymposium dat werd georganiseerd door de stichting Bijbeluitleg Vroege Kerk (SBVK).

Hij refereerde, aan de vooravond van Hervormingsdag, over het thema ellende, verlossing en dankbaarheid bij Luther.

Luther stelde, aldus ds. Vreugdenhil, dat God alleen aan ootmoedigen genade schenkt, maar dat de mensen uit zichzelf hoogmoedig zijn en niet willen buigen. „Alleen wie valt, krijgt genade. De Heere gebruikt Zijn Wet om mensen te doen inzien dat ze schuldig zijn. De zondekennis wordt gewerkt door de Wet en het Evangelie samen. Het Evangelie staat niet tegenover, maar naast de Wet. Niemand komt tot de bedoeling van de Wet als deze van het Evangelie wordt losgekoppeld. De Wet alleen leidt tot wetticisme of wanhoop. Hij kan het leven niet schenken, maar drijft uit tot het Leven.”

De Vlissingse predikant gaf aan dat Luther alle berouw buiten Christus om onterecht vond. „Men moet veeleer eerst het oog op Christus slaan en op Zijn wonden zien en Zijn liefde opmerken. Dan verbreekt het hardste hart.” Hij gaf het voorbeeld van een ijsblok dat niet breekt door kracht maar dat smelt door de stralen van de zon.

Dr. M. A. van Willigen, docent en onderzoeker in Tilburg, sprak over Augustinus. Hij zei dat de drie sola’s van de Reformatie ook in de Vroege Kerk voorkwamen. „Ze waren een vast fundament waar de vaderen op bouwden.” Van Willigen, initiatiefnemer van de SBVK, onderzocht de drie sola’s bij Augustinus. De kerkvader schreef over het geloof dat de geest van een mens door God wordt ingewijd in Gods geheimenissen en ontvankelijk gemaakt voor de zaligheid.

Ook noteerde hij over de Schrift, naar aanleiding van opmerkingen van anderen over een mogelijke noodleugen van Paulus: „Het is allerverderfelijkst om te geloven dat mensen die de Schrift geschreven hebben, gelogen hebben.”

Over de derde sola schreef Augustinus dat de genade een mens rechtvaardigt en bekwaam maakt tot het doen van goede werken.

Voorafgaand aan het symposium hielden vrijdagavond in Kapelle de augustijn drs. W. Sleddens, recente vertaler van de Confessiones, en dr. K. van der Zwaag lezingen over Augustinus. Met name de bekeringsproblematiek in de Confessiones stond daarbij centraal. De avond was een initiatief van de burgerlijke en hervormde gemeente van Kapelle.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer