Eerste kindje
We verwachten ons eerste kindje. Wat moeten we allemaal regelen?
Het is een zegen om kinderen te krijgen, een wonder als nieuw leven ter wereld komt. Ditzelfde nieuwe leven brengt, ook voor de geboorte, het nodige geregel met zich mee.
Het is wettelijk verplicht om drie maanden voor de uitgerekende datum de werkgever op de hoogte te stellen van de zwangerschap. Dit kan lastig zijn, omdat sommige werkgevers het niet fijn vinden om dit nieuws aan te horen. Voor ontslag hoef je echter niet bang te zijn, omdat je tijdens de zwangerschap en het bijbehorende verlof niet ontslagen kan worden.
Een verloskundige is snel gevonden. Vaak kun je prima terecht bij het bureau dat het dichtst in de buurt is. Het is wel slim om bij familie en kennissen na te gaan wat de ervaringen zijn met het bureau dat je op het oog hebt.
Zeker in stedelijke gebieden is vaak een tekort aan kraamhulp. Wacht dus niet te lang met het regelen hiervan.
Na maanden van wachten is het dan zover: de kleine is geboren. Nu is het zaak om de geboorte van het kind zo snel mogelijk aan te geven bij de gemeente. Vergeet daarbij niet de identiteitsbewijzen van vader en moeder, het geboortebewijs en –indien aanwezig– het trouwboekje mee te nemen. Daar wordt de naam van het kind ingeschreven. Overigens is het nog wel van belang om vooraf te bepalen welke achternaam de baby krijgt. Hierbij geldt: eenmaal gekozen is altijd gekozen, ook voor eventuele volgende kinderen.
Aanmelden van de baby bij de huisarts is eenvoudig: stuur een geboortekaartje. Meld de geboorte ook binnen vier maanden bij de zorgverzekeraar, anders moeten eventuele ziektekosten zelf betaald worden.