Buitenland

Afghaanse hulp gestopt na beveiligingsverbod

WASHINGTON/DEN HAAG (ANP/RTR/AFP) – Bedrijven en hulporganisaties annuleren miljoenen euro’s aan projecten in Afghanistan wegens het aanstaande verbod op private bewakers. Allerlei bouw- en hulpactiviteiten komen stil te liggen, aldus Amerikaanse bedrijven en diplomaten donderdag.

22 October 2010 07:29Gewijzigd op 14 November 2020 12:14
Foto EPA
Foto EPA

De bedrijven vinden de situatie te onveilig zonder de bewakers. De Afghaanse president Hamid Karzai verbiedt vanaf 17 december bijna alle particuliere beveiligers, ondanks de vele aanslagen in zijn land.

Een van de belangrijkste Nederlandse hulpverleners in Afghanistan is het Dutch Consortium for Uruzgan. Dit is een samenwerkingsverband van vijf hulporganisaties, waaronder Cordaid en ZOA-Vluchtelingenzorg. Het consortium heeft geen last van het naderende verbod, „omdat wij nooit gebruik maken van bewapende beveiligingsdiensten”, aldus een woordvoerster.

Het Amerikaanse Development Alternatives Inc (DAI) heeft al 330 projecten van totaal 21 miljoen dollar (14 miljoen euro) afgezegd, meldde een woordvoerder. Daaronder is een ontwikkelingsproject dat werk biedt aan achthonderd Afghanen en buitenlanders. Een andere instantie, International Relief and Development, zoekt nog een oplossing voor een landbouwprogramma van 431 miljoen dollar (280 miljoen euro). Totaal zijn volgens de Amerikaanse overheid voor 1,5 miljard dollar (1 miljard euro) aan projecten geraakt door het beveilingsverbod.

Een Amerikaanse diplomaat noemt de gevolgen van het verbod catastrofaal. „Als de hulpprojecten tot stilstand komen, kunnen we wel naar huis. Ze zijn cruciaal voor onze strategie tegen de Taliban.”

Diplomaten proberen de Afghaanse president nog te overtuigen tot meer uitzonderingen op het beveiligingsverbod. De president heeft zondag al toegestaan dat ambassades en militaire bases toch bewaakt mogen worden door particuliere bewakingsbedrijven.

Generaal David Petraeus, hoofd van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, zei dat de Afghaanse president met zijn verbod een einde wil maken aan sommige bedrijven die bevoorradingskonvooien begeleiden. Die zijn zo brutaal dat ze een probleem zijn gaan vormen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer