Raad van State buigt zich over moskee Leerdam
LEERDAM – De Raad van State buigt zich morgen over de manier waarop het bestemmingsplan ”Moskee Tulpstraat” in Leerdam is vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een moskee aan de Tulpstraat in Leerdam-West mogelijk.
Meer dan dertig omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit van het gemeentebestuur en zijn in beroep gegaan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De bewoners hebben hun bezwaren schriftelijk ingediend en krijgen morgen een kwartier de tijd om hun visie mondeling toe te lichten. Volgens de bewoners past een nieuwe moskee niet in de wijk, die in de jaren dertig van de vorige eeuw is gebouwd en gekenmerkt wordt door nauwe straten en weinig groen.
Slechte staat
Begin 2007 werd bekend dat de bestaande Anadolumoskee aan de Boëtiusstraat dringend aan vervanging toe is. Het gebouw is te klein, verkeert in een slechte staat van onderhoud en voldoet niet meer aan de veiligheidseisen van de brandweer. Gemeente en moskeebestuur lieten weten dat de nieuwe moskee gepland stond aan de Tulpstraat, op de plaats van de voormalige christelijke basisschool Groen van Prinsterer.
Op die locatie moet een gebouw komen met een oppervlakte van 30 bij 30 meter met een minaret van bijna 20 meter hoog. De moskee krijgt twee verdiepingen en moet ruimte bieden aan 200 bidplaatsen. Buiten komen 40 parkeerplaatsen, 29 op het plein bij het gebedshuis; de andere 11 in een naburige straat.
Tegenstand
De plannen konden vanaf het begin rekenen op veel tegenstand. In diverse raadsdebatten ageerde SGP-fractieleider A. Keppel tegen de gevoerde procedure. Volgens hem had het college de nieuwbouw aan de Tulpstraat voorgekookt.
„Er was geen sprake van communicatie maar van manipulatie. Dit is een kwestie van onbehoorlijk bestuur”, liet hij tijdens het slotdebat in oktober 2009 weten.
Ook de omwonenden, gesteund door de Vereniging Eigen Woningbezit Leerdam, protesteerden fel tegen de plannen. Ze benadrukten dat ze op zich niet tegen de bouw van een nieuwe moskee zijn, maar dat die veel beter past in de nieuw te bouwen wijk West-west.
Waardevermindering
De bewoners vinden hun wijk ongeschikt voor de komst van een nieuwe moskee en zijn bang voor een waardevermindering van hun woningen.
Later waren ze niet te spreken over de gang van zaken in de overleggroep Goede Buren, voerden handtekeningenacties en plakten posters tegen de komst van de moskee.
Ondanks alle verzet gaf een overgrote meerderheid van de Leerdamse gemeenteraad een jaar geleden groen licht voor de plannen. Wethouder W. van der Leij stelde gedurende het traject vast dat de omgeving er door de sloop van de verpauperde school en de bouw van een nieuwe, fraaie moskee alleen maar op vooruitgaat. Bovendien beloofde hij met een plan te komen voor de herstructurering van wijk West.
Bezwaar
Vanaf het begin hebben de omwonenden laten weten alle wettelijke middelen „tot aan de kroon toe” te zullen gebruiken om de komst van de moskee tegen te gaan. Inmiddels heeft men bezwaar aangetekend bij de Raad van State.
Volgens bewonerswoordvoerder M. Roos gaat het morgen niet om inhoudelijke argumenten, maar vooral om de gevolgde procedure rond de vaststelling van het bestemmingsplan.
Het gemeentebestuur zou op een aantal punten steken hebben laten vallen. Zo zou de gemeente ten onrechte hebben aangenomen dat er voldoende maatschappelijk draagvlak voor de komst van de moskee bestaat en zijn onderzoeken op een onjuiste manier uitgevoerd.
De bewoners maken morgen geen gebruik van een advocaat. Roos: „We zijn er met elkaar ingedoken. Ik ga zelf het woord voeren. Ik zie er niet tegen op; er gaat een auto vol buurtbewoners mee om me te steunen.”