Kerk & religie

Evangelist G. Baan: De gewone man is lastig te bereiken

ALKMAAR – Met een oriëntatiecursus en het bijbehorende boek ”Leer de Bijbel kennen” hebben de Gereformeerde Gemeenten nieuw materiaal in handen om „de gewone man” met het Evangelie te bereiken, zowel via de evangelisatieposten als via de plaatselijke gemeenten.

20 October 2010 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 12:12
Evangelist G. Baan schreef het boek ”Leer de Bijbel kennen”, bedoeld voor mensen die zich willen oriënteren op het christelijke geloof. Foto André Dorst
Evangelist G. Baan schreef het boek ”Leer de Bijbel kennen”, bedoeld voor mensen die zich willen oriënteren op het christelijke geloof. Foto André Dorst

De eerste exemplaren van het boek werden vorige week overhandigd tijdens de generale synode van het kerkverband. Daarmee brak een nieuwe fase aan in de voortdurende bezinning op de communicatie van het Evangelie in een seculiere samenleving, zegt evangelist G. Baan uit Alkmaar, de schrijver van het boek (uitg. Den Hertog, Houten).

De nadruk lag in de afgelopen tien jaar vooral op het opstarten van activiteiten op de evangelisatieposten in de grote steden. Nu dit grotendeels is gerealiseerd, wil het deputaatschap voor evangelisatie zich meer gaan bezighouden met de vraag hoe het bij de mensen brengen van de inhoud van het Evangelie vorm moet krijgen.

„Onze hoofdtaak is het doorgeven van de Bijbelse boodschap”, aldus Baan. „Het is goed dat diaconale projecten voorzien in de nood van de medemens en uiteraard probeer je daarbij de boodschap door te geven. We willen ons echter niet alleen richten op mensen die in de inloopcentra komen, maar ook op de gewone man. Het is lastig om hem te bereiken.”

Open Bijbel

De oriëntatiecursus bestaat uit vijf avonden en gaat in op de Bijbel, het Oude Testament, het leven en werk van Jezus, het ontstaan van de christelijke kerk en de kern van het christelijke geloof. Powerpointpresentaties geven de eerste vier bijeenkomsten vorm.

Het volgen van de cursus is volgens Baan „de tweede stap in het traject van de straat naar de kerk.” Het leggen van contact gaat aan de cursus vooraf, het bijwonen van een Bijbelcursus is een mogelijk vervolg. „Het gaat erom”, zegt de evangelist, „dat we proberen de mensen rond een open Bijbel te krijgen, want het Woord is de kracht Gods tot zaligheid. Daarvoor is het belangrijk dat geïnteresseerden de achtergrond en de grote lijn van de Bijbel kennen en hoe ze het beste kunnen beginnen met lezen”: het doel van de cursus.

In het boek ”Leer de Bijbel kennen” beschreef Baan de onderwerpen die tijdens de cursus aan bod komen. „Je zou het kunnen zien als een handreiking voor het lezen van de Bijbel.” Het is dan ook geschikt om uit te delen aan geïnteresseerden, „bijvoorbeeld aan mensen die meer willen weten maar liever geen cursus volgen. Je kunt natuurlijk ook een Bijbel geven, maar daarin lopen mensen vaak al snel vast.”

De commissie die de cursus ontwikkelde, heeft niet alleen de evangelisatieposten maar ook de plaatselijke evangelisatiecommissies iets te bieden. Zij kunnen de cursus organiseren als blijkt dat hieraan behoefte is in het sociale netwerk van de gemeenteleden.

Evangelisatiecommissies staat een cd-rom ter beschikking met daarop de inhoud van de cursus alsook tips die helpen om de cursus breed onder de aandacht te brengen. Verder gaat er een website in de lucht die mensen uitnodigt om een evangelisatiepost in de omgeving te bezoeken.

Baan: „Persoonlijk contact opbouwen is ontzettend belangrijk. Wie de boodschap wil doorgeven, stuit op de weerbarstige praktijk. Individualisme en de vluchtigheid van contacten zorgen ervoor dat je nauwelijks mensen bereikt met deur-aan-deurwerk en straatwerk. Daarbij kun je niet altijd zomaar tegen mensen aanpreken. Wel kan er een moment komen, bijvoorbeeld rond ziekte of overlijden, waarop er meer plaats is voor het Evangelie dan gewoonlijk.”

Een pilot wees uit dat mensen de cursus „een fijne methode” vinden, zegt Baan. „In Tilburg volgden acht mensen de avonden, waarna zij zich opgaven voor de vervolgcursus.

In Alkmaar bleef er van de vijf cursisten één persoon over die meer verdieping wilde.” Een tweede ronde leverde niemand op, ondanks 10.000 verspreide folders en diverse advertenties.

„Ik ben daar wel wat nuchter onder”, zegt de evangelist. „We zien hoe deurtjes opengaan – en waar ze soms ook dichtblijven. Laten we gewoon ons werk doen en steeds weer zoeken naar mogelijkheden. De Heere zal, op Zijn tijd en manier, doen wat Hem behaagt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer