Binnenland

„Christelijke asielzoekers bedreigd door moslims”

DEN HAAG – Minister Leers (Immigratie en Asiel) moet een onderzoek instellen naar bedreiging van christelijke vluchtelingen in asielzoekerscentra en de geweldplegers desnoods uit de asielprocedure zetten.

Redactie politiek
19 October 2010 20:54Gewijzigd op 14 November 2020 12:12
In veel asielzoekerscentra in Nederland worden christenen bedreigd of mishandeld door vaak islamitische medebewoners. Foto ANP
In veel asielzoekerscentra in Nederland worden christenen bedreigd of mishandeld door vaak islamitische medebewoners. Foto ANP

Daarvoor pleiten zeven fracties, waaronder ChristenUnie, CDA en SGP, in een reeks schriftelijke vragen die ze dinsdag aan Leers hebben gesteld over een uitzending van ”Uitgesproken EO”.

In dat tv-programma werd een onderzoek gepresenteerd van stichting Gave. Die heeft 28 asielzoekerscentra (azc’s) onderzocht. In 75 procent van die azc’s hebben christelijke vluchtelingen en ex-moslims te maken met discriminatie. In 67 procent van de centra komen doodsbedreigingen voor en in 33 procent ervan krijgen christelijke bewoners te maken met lichamelijk geweld wegens hun christenzijn. De agressie komt meestal van islamitische medebewoners in de azc’s.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind is geschokt door de uitkomsten van het onderzoek. Volgens hem is er sprake van „geloofsvervolging van christenen, nota bene binnen onze eigen landsgrenzen.” Hij meent dat „de daders zich moeten realiseren dat wij in Nederland discriminatie en geweld op basis van geloof op geen enkele wijze tolereren.”

Samen met zes andere fracties heeft Voordewind een reeks schriftelijke vragen gesteld aan minister Leers over het onderzoek van Gave. De partijen vragen hem een onderzoek in te stellen naar de exacte omvang van het gesignaleerde probleem. Daarnaast stellen ze voor een onafhankelijk meldpunt op te richten voor asielzoekers die geen melding van bedreiging durven te doen bij de politie.

Ze suggereren verder om geweldplegers over te plaatsen naar de vreemdelingendetentie. Bij herhaling of in geval van grove bedreigingen of mishandelingen zou hun asielprocedure moeten worden stopgezet, vinden de zeven partijen.

Minister Leers liet dinsdag in een eerste reactie op de tv-uitzending weten dat hij het signaal uit de reportage serieus neemt. „En ik neem graag kennis van het volledige onderzoek om te bekijken of en welke maatregelen nodig zijn.”

Ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gereageerd. COA laat in een schriftelijke verklaring weten zich „absoluut niet te herkennen” in hetgeen wordt gesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer