Akkoord: Automatisch boetes voor overtreden begrotingsregels
LUXEMBURG (ANP) – De EU-lidstaten zijn het er maandag over eens geworden dat eurolanden die de begrotingsregels aan hun laars lappen vrijwel automatisch beboet zullen worden. Dat heeft minister Jan Kees de Jager van Financiën gezegd na afloop van beraad met zijn EU-collega’s in Luxemburg.
Eurolanden die geen voorzichtig begrotingsbeleid voeren, moeten straks geld op een geblokkeerde rekening storten. Als ze hun leven niet beteren, zijn ze dat bedrag kwijt. Bij het besluit over de boete wordt een omgekeerde stemprocedure gevolgd. Dat betekent dat de straf automatisch wordt opgelegd, tenzij een meerderheid van de lidstaten zich daartegen verzet.
De Jager toonde zich erg opgelucht over het bereikte akkoord. Lange tijd zag het er maandag naar uit dat er geen overeenstemming zou komen over de harde aanpak waarover de ministers van Financiën de afgelopen maanden vergaderden onder leiding van EU-president Herman Van Rompuy. Duitsland, dat aanvankelijk een strenge lijn voorstond, koos in Luxemburg onverwacht de veel soepeler opstelling van Frankrijk en andere zuidelijke EU-landen. Waarom het dat deed is niet duidelijk.
De Jager is naar eigen zeggen „heel veel aan het woord geweest” om Duitsland en andere landen tot andere gedachten te brengen. Hij kreeg daarbij steun van Scandinavische lidstaten en van eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid). Uiteindelijk moesten de ‘hardliners’ wel een concessie doen om Duitsland over de streep te trekken. Lidstaten die buiten hun eigen schuld plotseling een veel te hoog begrotingstekort hebben, zullen niet automatisch worden beboet. De overige EU-landen bekijken in dat geval of er echt sprake is van overmacht.
Een strengere houding tegen eurozondaars is nodig om een schuldencrisis zoals in Griekenland voortaan te voorkomen. De Europese Commissie kan nu ook wel boetes opleggen aan lidstaten die er een janboel van maken, maar dat kan alleen na politiek overleg. In de praktijk kwam daardoor tot dusver weinig terecht van een sanctiebeleid.
Het akkoord van de EU-ministers van Financiën moet nog bekrachtigd worden door de EU-leiders. Zij beslissen erover tijdens een EU-top in Brussel eind volgende week. De Jager gaat ervan uit dat ze het voorstel op hoofdlijnen overnemen.