Gezondheid

Boulimia vaker in de stad dan op platteland

GRONINGEN (ANP) – Boulimia nervosa, een eetstoornis waarbij iemand in korte tijd enorme hoeveelheden eten verorbert en weer uitbraakt, komt vijf keer vaker voor in de stad dan op het platteland.

18 October 2010 12:44Gewijzigd op 14 November 2020 12:11
Boulimia nervosa, een eetstoornis waarbij iemand in korte tijd enorme hoeveelheden eten verorbert en weer uitbraakt, komt vijf keer vaker voor in de stad dan op het platteland. Foto ANP
Boulimia nervosa, een eetstoornis waarbij iemand in korte tijd enorme hoeveelheden eten verorbert en weer uitbraakt, komt vijf keer vaker voor in de stad dan op het platteland. Foto ANP

Dat is opmerkelijk, omdat de verwante eetstoornis anorexia nervosa op het platteland even vaak voorkomt als in de stad.

Dat blijkt uit onderzoek van Gabriëlle van Son. Zij promoveert op 27 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De aandoeningen hebben mogelijk verschillende oorzaken en moeten dus ook verschillend worden behandeld, betoogt Van Son. „Ze worden nu nog te veel over één kam geschoren.”

Het precieze verschil tussen de aandoeningen heeft Van Son niet kunnen achterhalen. „Dit moet nog nader onderzocht worden,” zegt zij. „Misschien speelt het meer stressvolle stadsleven een grotere rol bij boulimia nervosa. Maar ook anonimiteit kan van belang zijn. In een grote stad is het gemakkelijker om anoniem, in verschillende winkels en drogisterijen, eten en laxeermiddelen te kopen.”

In Nederland lijden naar schatting 40.000 mensen aan een ernstige eetstoornis. Eetstoornissen komen vooral voor bij vrouwen. Van alle patiënten met anorexia nervosa is een op de tien man, bij boulimia nervosa ligt dit zelfs lager.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een patiënt een grotere kans op herstel heeft als de stoornis voor het twintigste levensjaar wordt ontdekt. Van Son: „Hoe langer eetstoornissen onbehandeld blijven, hoe verder deze ingesleten kunnen raken in gewoonten, gedrag en gedachten.” Dit is vooral een uitdaging voor de huisartsen, voor wie het lastig is deze psychische problematiek te herkennen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer