’Familiebedrijven de dupe door vogelpest’
De zogenoemnde vermeerderaars lijden grote verliezen door de uitbraak van klassieke vogelpest in Nederland. Deze familiebedrijven hebben volgens het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) sinds het uitbreken van de vogelpest in maart al 100.000 euro schade per bedrijf opgelopen. Dat heeft een woordvoerder van het productschap dinsdag gezegd.
Vermeerderaars hebben gemiddeld 12.000 hennen en een aantal hanen, die bevruchte eieren produceren. Deze eieren worden verkocht aan broederijen waar ze uitgebroed worden, de kuikens worden vervolgens opgefokt als vleeskuikens of leghennen. In Nederland zijn in totaal 374 vermeerderaars.
„Vermeerderaars zijn vooral familiebedrijven, de eigenaren hebben grote investeringen gedaan om bijvoorbeeld nieuwe stallen te bouwen die aan de milieuregels voldoen. Deze mensen vallen tussen de wal en het schip omdat ze grote verliezen lijden, maar geen vergoedingen krijgen”, aldus de woordvoerder van het PVE.
De vermeerderaars kunnen hun kostbare bevruchte eieren, die normaal ongeveer 15 eurocent per stuk opleveren, door allerlei landelijke verboden niet kwijt aan de broederijen. Het enige wat rest is de eiverwerkende industrie, maar deze bedrijven geven slechts 3 of 4 eurocent per broedei, aldus de PVE-woordvoerder.
Volgens het productschap is het moeilijk in te schatten wanneer individuele bedrijven failliet gaan. „Dat is sterk afhankelijk van hoeveel geld mensen achter de hand hebben”, legt de woordvoerder uit. „We worden wel regelmatig gebeld of geschreven door mensen die het echt niet meer zien zitten, die in paniek zijn en niet weten hoe het verder moet”.
Niet alleen vermeerderaars zitten in de problemen, ook broederijen en bedrijven die leghennen opfokken moeten de broekriem aanhalen. Voor de opfokbedrijven is op korte termijn een oplossing voorhanden. In overleg met de pluimveesector wil het ministerie van Landbouw eenmalig het vervoer van de jonge hennen naar de legbedrijven toestaan.
Dit mag alleen in de gebieden waar geen vogelpest heerst. De uitgelegde hennen moeten wel eerst naar de slacht gebracht worden om ruimte te maken voor de jonge dieren. Dat is waarschijnlijk binnen twee weken zover. Het vervoer van de jonge hennen naar de legbedrijven is bedoeld om het probleem van de overvolle stallen bij de opfokbedrijven op te lossen.