Voedselbanken: Bedrijven dumpen eten liever
AMSTERDAM (ANP) – Voedselbanken door heel Nederland zien hun pakketjes met levensmiddelen steeds kariger worden. Volgens Piet van Diepen, bestuurslid van de Voedselbank in Amsterdam, is het de laatste anderhalf jaar crisistijd.
Zaterdag vraagt hij op Wereldvoedseldag vooral de aandacht van bedrijven die hun producten nog steeds verspillen.
Waarom geven bedrijven de laatste tijd minder producten aan de Voedselbank?
„Wij krijgen in de eerste plaats minder producten van bedrijven waarmee wij al langer samenwerken. Zij zitten middenin de economische crisis en willen efficiënter werken. Daardoor is hun overschot aan voedsel kleiner geworden en is er minder aan ons te vergeven. Daarnaast zijn er bedrijven die hun overschotten liever dumpen of aan dieren voeren dan dat ze die gratis aan ons verstrekken. Een vleesleverancier gooit zijn overschot normaal gesproken weg. Met ons moet hij goede afspraken maken om ervoor te zorgen dat het vlees op een verantwoorde manier bij onze klanten terechtkomt.”
Wat voort soort voedsel wordt nu verspild?
„Wij streven ernaar producten uit de zogenoemde schijf van vijf van het Voedingscentrum in de voedingspakketten te stoppen. Op dit moment hebben wij een tekort aan gezonde voeding zoals zuivel, vlees en groenten. Bedrijven moeten deze producten extra controleren. Hoe zit het met de houdbaarheidsdatum? Het scheelt tijd door deze producten aan dieren te geven. Snoep en chips krijgen we overigens vaak binnen.”
Wat merkt de Voedselbank in Amsterdam van de verspilling van eten?
„Het tekort aan voedsel zou er niet zijn als bedrijven hun overschotten weggeven. Nu merken wij dat alle pakketten gevuld kunnen worden, maar dat er minder voedsel in elk pakket zit. Daar komt bij dat in de afgelopen anderhalf jaar ons klantenbestand van achthonderd naar ongeveer duizend Amsterdamse gezinnen is gegroeid.”
Hoe lost de Voedselbank dit tekort op?
„Zo nu en dan organiseren wij supermarktacties. Wij vragen consumenten een extra product te kopen dat zij ter plekke aan de Voedselbank kunnen schenken. Dit zijn producten die niet vaak via bedrijven binnenkomen. Wij vragen onder meer om pasta, rijst, koffie, suiker en andere producten die lang houdbaar blijven. Maar ook deze giften worden minder. Consumenten gaan voorzichtiger om met hun eigen portemonnee. Bovendien willen wij bedrijven bewustmaken die normaal gesproken hun overschot weggooien. Wij proberen tijdens de Wereldvoedseldag hun aandacht te trekken.”
Hoe brengt de Voedselbank het verspillingsprobleem op de Wereldvoedseldag onder de aandacht?
„Ik doe zaterdag mee met een publieksdiscussie in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam. Dit gesprek gaat over verspilling, honger en de rol van de consument. De Voedselbanken in Haarlem, Alkmaar en Huizen houden open huis. Bezoekers krijgen informatie over Voedselbanken en zien hoe een dergelijke organisatie er van binnen uitziet. Wij hopen dat bedrijven de knop omzetten en hun producten voortaan aan ons geven.”