Fructose versnelt kankerproces
LOS ANGELES – Fructose zorgt ervoor dat kankercellen zich sneller delen, zo blijkt uit onderzoek van het Jonsson Cancer Center van de universiteit van Californië, recent gepubliceerd in het blad Cancer Research.
Wetenschappers stelden alvleesklierkankercellen bloot aan zowel glucose als fructose. „De cellen groeiden op glucose en gebruikten fructose om zich te delen”, aldus hoofdonderzoeker dr. Anthony Heaney. „Beide worden verschillend verwerkt door het lichaam.”
Fructose/glucosestroop wordt toegepast in veel levensmiddelen, zoals jams en frisdranken. Tussen 1970 en 1990 is de consumptie van glucose/fructose in de VS met 1000 procent gestegen, zo meldde het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition in 2004. Gezondheidsexperts en politici in de VS kruisen al langer de degens met de voedingsmiddelenindustrie over de kwalijke rol van fructose/glucosestroop als oorzaak van overgewicht.
Volgens Heaney en zijn team zijn de bevindingen van zijn team echter ook van grote betekenis met betrekking tot kanker. „Er zou, net als bij roken, een campagne moeten worden gestart om de consumptie van fructose te verminderen”, aldus Heaney. „Voor kankerpatiënten is dit zeer belangrijk. Afzien van de fructose-inname kan de tumorgroei remmen.”
Prof. dr. Dick Richel, oncoloog en verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en gespecialiseerd in de behandeling van alvleesklierkanker, noemt de bevindingen van zijn Amerikaanse collega’s heel interessant. „Dit onderzoek is hot. Het gaat weliswaar om onderzoek met cellijnen, maar ik vind het toch een belangrijke bevinding. Als je zo’n studie ook in diermodellen kunt herhalen, en dat is heel goed mogelijk, dan komt zo’n onderzoeksresultaat al veel hoger op de agenda te staan.”
Onderzoek bij mensen is volgens Richel daarna zeker interessant, maar tegelijk lastig. „Het is moeilijk onderzoek, want kankerpatiënten krijgen allerlei behandelingen en je wilt juist op dat ene aspect onderzoek doen. Bovendien is de financiering een hobbel. Je hebt honderden patiënten nodig en dat kost veel geld. De farmaceutische industrie is er niet in geïnteresseerd, dus financiering is moeilijk.”
Richel en zijn collega’s doen zelf ook onderzoek bij patiënten met alvleesklierkanker. In één groep krijgen ze de gebruikelijke chemokuur, de andere groep krijgt er ook het medicijn metformin bij. Dit grijpt in op de suikerstofwisseling. We willen zien of dat de tumorgroei remt.”
Metformine verbetert de gevoeligheid van de lever en de spieren voor insuline. Hierdoor wordt meer glucose in de lever en spieren opgeslagen en verdwijnt het teveel aan glucose uit het bloed. Het vermindert ook de opname van glucose uit de darmen.
Richel: „Suiker en kanker was vroeger vooral een onderwerp in de alternatieve geneeskunde. Tegenwoordig wordt er breed onderzoek naar gedaan.”
Alternatieve kankerartsen ontraden patiënten al jaren de consumptie van suikers en geraffineerde koolhydraten. Arts voor niet-toxische tumortherapie Bertil de Klyn uit het Gelderse Ellecom: „Dit is voor ons niets nieuws. We adviseren kankerpatiënten allang zo min mogelijk suiker en producten met glucose/fructose te gebruiken. Dat geldt ook in het algemeen ter preventie. Kankercellen leven van glucose en fructose. Het is belangrijk dat het publiek dit beseft.”
Het betekent dat mensen volgens De Klyn ook zouden moeten afzien van geraffineerde suikers en witmeelproducten, de zogeheten snel opneembare koolhydraten. Een ander praktisch voorbeeld: „Je kunt bijvoorbeeld wel een sinaasappel eten of een appel, maar vruchtensappen kun je beter laten staan.”
Meer informatie over het onderzoek.