Bonden zien niets in bemiddelaar postmarkt
UTRECHT (ANP) – De vakbonden zien niets in een tussenpersoon om de vastgelopen cao-onderhandelingen in de postsector vlot te trekken. D66 stelde dat vorige week tijdens een Kamerdebat voor. Zij zien wel iets in een verkenner die als opdracht krijgt de oorzaken van de falende liberalisering van de postmarkt in kaart te brengen. Dit hebben de bonden woensdag laten weten.
De chaos op de postmarkt is volgens de bonden niet het gevolg van het cao-conflict, maar van de prijzenoorlog op de markt. „Die zorgt ervoor dat bedrijven grote verliezen lijden, de kwaliteit van de bezorging hard achteruit is gegaan en postbezorgers 30 procent minder dan het minumumloon verdienen”, aldus Egon Groen van FNV Bondgenoten. Sinds de liberalisering van de postmarkt wordt er ook geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden. TNT moet reorganiseren, omdat concurrenten Sandd, SelektMail en Netwerk VSP niet meedoen aan postsector-cao en personeel betalen op basis van stukloon.
Eind vorige maand liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de postbezorgers van Sandd, Selekt Mail en Netwerk VSP vast. Punt van conflict was het aanbieden van arbeidscontracten. De bonden wilden dat voor oktober 2013 80 procent van de bezorgers werkt op basis van een arbeidscontract. Volgens de werkgevers, verenigd in de Werkgeversvereniging Postverspreiders Nederland (WPN), is het in de huidige marktsituatie niet te betalen alle postbezorgers een arbeidscontract aan te bieden. Bovendien zitten de postbezorgers daar volgens hen ook niet op te wachten.
WPN stelt voor om een verkenner zowel naar het cao-conflict als de markt te laten kijken. Het vastlopen van de cao-onderhandelingen stelt de werkgevers voor een probleem. Want nu er geen cao meer ligt, dreigt per 1 januari een algemene maatregel van bestuur in werking te treden, die bij de liberalisering van de postmarkt was bedoeld als stok achter de deur voor goede arbeidsvoorwaarden. Dat betekent dat de postbedrijven per januari iedereen een contract moeten aanbieden. Om te proberen dat van tafel te krijgen, spant WPN later dit jaar waaschijnlijk een kort geding tegen de staat aan. De werkgevers spannen ook een bodemprocedure aan, maar „dat kan zomaar anderhalf jaar duren”, aldus een woordvoerder.