Liu tweede die Nobelprijs in cel krijgt
BERLIJN (ANP/DPA) – Liu Xiaobo is niet de eerste die in gevangenschap met de Nobelprijs voor de Vrede is geëerd. In de jaren dertig van de vorige eeuw overkwam de Duitse publicist Carl von Ossietzky hetzelfde. De pacifist en tegenstander van de nazi’s zat vast in het concentratiekamp Papenburg-Esterwegen. Hij was in 1933 aangehouden. In het tuchthuis en later in het concentratiekamp werd Von Ossietzky zwaar mishandeld.
Nadat verscheidene initiatieven op gang waren gekomen om Von Ossietzky de Nobelprijs te verlenen om daarmee mogelijk zijn leven te redden, maakte het Nobelcomité eind 1936 bekend dat hij de winnaar was geworden. Het ging om de Nobelprijs voor 1935. Von Ossietzky werd weliswaar vrijgelaten, maar hij bleef onder politietoezicht staan. De in 1889 geboren Von Ossietzky overleed in 1938 aan tuberculose.
Twee winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede stonden onder huisarrest, toen ze de prijs toegekend kregen. De burgerrechtenactivist Albert Lutuli kreeg de in 1960 voor zijn acties tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika, waar hij zijn huis niet mocht verlaten. In 1991 ging de prijs naar oppositieleidster Aung San Suu Kyi in Myanmar, het vroegere Birma.