Economie

Milieuwinst lokale landbouw valt tegen

WAGENINGEN (ANP) – De milieuwinst van landbouw in en om de stad valt tegen. Weliswaar werken stadsboeren meestal duurzaam, maar het milieu profiteert veel minder dan gedacht van het aanbod van voedselproducten uit de directe omgeving van de consument.

8 October 2010 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 12:03

Dat hebben onderzoekers van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) van de Wageningen Universiteit vastgesteld. De onderzoekers namen een plan van de gemeente Almere als uitgangspunt voor hun onderzoek. Almere wilde dat de inwoners in 2030 van elke vijf euro voor boodschappen er minstens één zouden besteden aan lokaal geproduceerd voedsel. Zelfs in theorie onhaalbaar, blijkt nu.

PPO heeft doorgerekend wat stadslandbouw zou betekenen voor het gebruik van fossiele brandstoffen, uitstoot van broeikasgas en het aantal kilometers dat wordt afgelegd om aan voedsel te komen. Net als Almere zijn tal van gemeenten op dit moment erg enthousiast over de komst van stadslandbouw wegens verwachte milieuwinst.

Gebleken is dat om een substantieel deel van de dagelijkse boodschappen zoals aardappelen, groente, eieren en zuivel te laten vervangen door lokale producten, onrealistisch veel grond nodig is. De besparing op energieverbruik is klein, in vergelijking met wat een grote gemeente als Almere in totaal verbruikt. De uitstoot van broeikasgas gaat alleen echt naar beneden als alle toekomstige 350.000 inwoners van Almere een flink deel van alle boodschappen lokaal zouden aanschaffen.

De onderzoekers hadden verwacht dat er wel winst te halen zou zijn uit terugdringen van het aantal transportkilometers. Ook dat kwam niet uit, aldus PPO, want gebleken is dat er in Nederland al veel lokaal geproduceerd voedsel op de markt is. Echte milieuwinst is volgens de onderzoekers te halen in een ander eetpatroon: minder vlees, minder exotische producten, minder voedsel weggooien en minder kant-en-klaarproducten kopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer