N-Korea vindt VS koppig
Noord-Korea heeft een voorstel gedaan om een eind te maken aan de crisis rond zijn kernwapenprogramma, maar de Verenigde Staten weigeren daar iets mee te doen.
Dat heeft het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd. Het is onduidelijk wat het Noord-Koreaanse voorstel precies behelst.
Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft Noord-Korea het voorstel gedaan omdat het een oorlog op het Koreaanse schiereiland wil voorkomen. „De VS herhaalden daarentegen hun oude standpunt dat de DPRK (Noord-Korea) zijn nucleaire programma moet beëindigen voordat zij de dialoog aan willen gaan en kwam daarbij niet met een nieuw voorstel naar voren”, zei de woordvoerder volgens het staatspersbureau KCNA. De VS zouden bovendien alle discussies over „essentiële kwesties” hebben vermeden.
De Noord-Koreaanse uitingen werden naar buiten gebracht op de laatste dag van besprekingen tussen Noord-Korea en de VS, in de Chinese hoofdstad Beijing, over de crisis rondom het nucleaire programma van Pyongyang.
Vrijdag heeft het hoofd van de Noord-Koreaanse delegatie bij de onderhandelingen tegenover een Amerikaanse gezant toegegeven dat zijn land kernwapens heeft en gezegd dat het van de handelwijze van de VS afhangt, of het die wapens test, exporteert of inzet. De Verenigde Staten eisen „verifieerbare en onomkeerbare” stopzetting van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.
Over het verloop van de besprekingen, die woensdag begonnen, zijn weinig mededelingen gedaan, maar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell zei wel dat pogingen van de Noord-Koreaanse regering om de VS te intimideren tot mislukken gedoemd zijn.
De VS beschouwen het als een succes dat China, dat als gastheer bij de besprekingen aanwezig is, zich woensdag uitsprak voor een kernwapenvrij Koreaans schiereiland en Noord-Korea herinnerde aan zijn elf jaar oude belofte om geen kernwapens te ontwikkelen. China is de enige bondgenoot van Noord-Korea.
China, dat gastheer voor de besprekingen is, verklaarde vrijdag dat de besprekingen werden afgesloten met een handdruk en de toezegging van alle partijen dat „de diplomatieke kanalen geopend blijven.” De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Li Zhaoxing, noemde de gesprekken in Beijing een goede start en zei dat China een constructieve rol zal blijven spelen.
De Zuid-Koreaanse regering voelt zich ernstig bedreigd door de kernmacht over de grens. Dat zei minister Yoon Young-kwan van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea vrijdag na een ontmoeting met de Amerikaanse gezant James Kelly.
„Als het waar is dat Noord-Korea kernwapens heeft, schendt het de Noord-Zuid-declaratie inzake denuclearisering en zou het de vrede op het Koreaanse schiereiland en in Noordoost-Azië ernstig kunnen verstoren”, aldus Yoon. Hij refereerde aan een belofte van beide landen uit 1991 om het gebied kernwapenvrij te maken.
Japan hoopt dat de crisis tussen Washington en Pyongyang vreedzaam kan worden opgelost. Tokio wil de ernstig in nood verkerende economie van het stalinistische Noord-Korea ondersteunen als het land afziet van zijn kernwapenprogramma. Premier Koizumi dringt er bij de VS en Noord-Korea op aan om de gesprekken voort te zetten.
De Russische topgezant voor Noord-Korea vindt dat dat land zijn nucleaire plannen moet opgeven. „Wij vonden en vinden het noodzakelijk dat Pyongyang zijn nucleaire keuze opgeeft”, zei Aleksander Losjoekov, de onderminster van Buitenlandse Zaken, belast met Noord-Korea. Tijdens de Koude Oorlog was Moskou een bondgenoot van Pyongyang. Na de val van de Sovjet-Unie verslechterden de relaties, maar de laatste jaren zijn de verhoudingen weer goed.
VVD-europarlementariër Maaten wil een missie van het Europees Parlement naar Noord-Korea sturen, om gesprekken over nucleaire ontwapening op gang te brengen. Zo’n EP-delegatie zou ook moeten aandringen op economische hervormingen en de invoering van een behoorlijke rechtsstaat. Volgens Maaten zijn er contacten met Noord-Koreaanse parlementsleden over een mogelijke reis.