Spaarder heeft argwaan voor buitenlandse bank
AMSTERDAM (ANP) – Buitenlandse banken lopen nog niet warm om zich op de Nederlandse spaarmarkt te begeven. Bovendien zijn Nederlandse spaarders na het debacle met de IJslandse internetspaarbank Icesave nog te argwanend om hun spaargeld toe te vertrouwen aan een buitenlandse bank, zeiden deskundigen vrijdag.
Bank of Scotland, niet te verwarren met de Royal Bank of Scotland, maakte donderdag bekend dat de bank sinds de lancering van de onlinespaarrekening in Nederland, afgelopen juni, ruim 25.000 klanten heeft verwelkomd. De Schotse bank, onderdeel van de Britse financiële instelling Lloyds Banking Group, verwacht in Nederland binnen enkele jaren een spaarvolume van 3 miljard euro te realiseren.
De bank is naar eigen zeggen met een rentetarief van 2,6 procent een van de scherpste aanbieders. Bank of Scotland is de eerste bank die zich op de Nederlandse spaarmarkt begeeft sinds het omvallen van Icesave. De Schotse bank valt onder het Britse depositogarantiestelsel.
Directeur Edmond Hilhorst van de financiële vergelijkingssite Independer.nl verwacht geen toeloop van buitenlandse banken op de Nederlandse spaarmarkt. „Deze banken vallen vaak niet onder het Nederlandse garantiestelsel. Mensen geven daarom de voorkeur aan een betrouwbare Nederlandse bank.”
De Nederlandsche Bank (DNB) liet weten dat een buitenlandse bank ook onder het Nederlandse garantiestelsel kan vallen, als de diensten via een in Nederland gevestigd kantoor worden geleverd.
Buitenlandse banken zijn verder verplicht om op verzoek van de klant aan te geven onder welk garantiestelsel zij vallen, aldus de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Volgens Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance aan de Universiteit van Tilburg, is het een goede zaak dat buitenlandse banken zich begeven op de spaarmarkt in ons land. „Daardoor neemt de concurrentie toe, waardoor ook Nederlandse banken moeten schuiven met hun rentetarieven.”
Benink verwacht dat de concurrentie in de toekomst langzaam toeneemt „Mensen zijn geschrokken van het Icesave-drama, maar op een bepaald moment verwatert die angst. Klanten krijgen op een gegeven moment toch weer vertrouwen als blijkt dat het toezicht op de buitenlandse banken in orde is.”