Buitenland

Noord-Korea verwijt VS koppigheid in onderhandelingen

Noord-Korea heeft een voorstel gedaan om een eind te maken aan de crisis rond zijn kernwapenprogramma, maar de Verenigde Staten weigeren daar iets mee te doen. Dat heeft het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd. Het is onduidelijk wat het Noord-Koreaanse voorstel precies behelst.

AP
25 April 2003 16:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:17

Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft Noord-Korea het voorstel gedaan omdat het een oorlog op het Koreaanse schiereiland wil voorkomen. ’De VS herhaalden daarentegen hun oude standpunt dat de DPRK (Noord-Korea) zijn nucleaire programma moet beëindigen voordat zij de dialoog aan willen gaan en kwam daarbij niet met een nieuw voorstel naar voren’, zei de woordvoerder volgens het staatspersbureau KCNA. De VS zouden bovendien alle discussies over ’essentiële kwesties’ hebben vermeden.

De Noord-Koreaanse uitingen werden naar buiten gebracht op de laatste dag van besprekingen tussen Noord-Korea en de VS, in de Chinese hoofdstad Beijing, over de crisis rondom het nucleaire programma van Pyongyang.

Donderdag heeft het hoofd van de Noord-Koreaanse delegatie bij de onderhandelingen tegenover een Amerikaanse gezant toegegeven dat zijn land kernwapens heeft en gezegd dat het van de handelwijze van de VS afhangt, of het die wapens test, exporteert of inzet. De Verenigde Staten eisen ’verifieerbare en onomkeerbare’ stopzetting van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Over het verloop van de besprekingen, die woensdag begonnen, zijn weinig mededelingen gedaan, maar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell zei wel dat pogingen van de Noord-Koreaanse regering om de VS te intimideren tot mislukken gedoemd zijn.

De VS beschouwen het als een succes dat China, dat als gastheer bij de besprekingen aanwezig is, zich woensdag uitsprak voor een kernwapenvrij Koreaans schiereiland en Noord-Korea herinnerde aan zijn elf jaar oude belofte om geen kernwapens te ontwikkelen. China is de enige bondgenoot van Noord-Korea.

China verklaarde vrijdag dat de besprekingen werden afgesloten met een handdruk en de toezegging van alle partijen dat ’de diplomatieke kanalen geopend blijven’. De Chinese minister van buitenlandse zaken Li Zhaoxing noemde de gesprekken in Beijing een goede start en zei dat China een constructieve rol zal blijven spelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer