Groen & duurzaamheid

Vieze kippen moeten roofvogels weren

DRIEBERGEN (ANP) – Een aantal pluimveebedrijven gaat de komende maanden kippen behandelen met lithiumchloride, een vieze en zoutsmakende stof, om roofvogels af te weren. Andere bedrijven zullen kippenkadavers die onder stroom staan in hun buitenren leggen. Als een roofvogel zo’n kip wil verschalken, krijgt het dier een schokje.

30 September 2010 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 11:57

Het Louis Bolk Instituut in Driebergen, onderzoeksbureau voor duurzame landbouw, heeft van het ministerie van LNV toestemming gekregen om deze antiroofvogelmaatregelen uit te proberen.

Pluimveebedrijven met een vrije uitloop hebben erg veel last van kraaien, buizerds en haviken die kippen en kuikens komen roven. In sommige gebieden raken de kippenhouders op deze manier honderden dieren per jaar kwijt, aldus het instituut. Het probleem zal in de komende jaren toenemen, omdat steeds meer bedrijven overstappen op een biologische werkwijze en daarvoor onder meer een vrije uitloop bouwen.

Zwarte kraaien, buizerds en haviken zijn beschermde vogelsoorten. Ze mogen niet worden afgeschoten of op een andere manier kwaad worden gedaan. Van de lithiumchloride lopen de vogels geen blijvende schade op, maar ze worden er wel erg misselijk van. Ook het stroomstootje dient alleen ter afschrikking. Het idee achter de twee afweermethodes is dat de vogels leren dat het aanraken van kippen onaangenaam is, zodat ze er vanaf blijven. Het instituut meet welke methode het meest effectief is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer